Mitől leszel jó anya?

Mitől leszel jó anya?

Anyaként talán egyetértesz velem abban, hogy a gyermekeid lelki fejlődésére igenis nagy hatással van az, hogy milyen közegben nőnek fel. Remélhetőleg minden szülő a lehető legtöbb gondoskodást, figyelmet, szeretetet, türelmet (!), törődést nyújtja gyermekeinek, még akkor is, ha egyébként ez, valljuk meg őszintén bizonyos pillanatokban  egyáltalán nem megy könnyen.

Mégis, t ö r e k e d  n  e d  kell rá, hogy a legtöbbet hozd ki magadból és foglalkozz azzal, hogy javuló tendenciát mutass a fentiek terén, ha esetleg most bizonyos tulajdonságokban nem is jeleskedsz. Tökéletes sosem leszel valószínűleg, de sokat tehetsz azért, hogy egyre jobbá válj!

Én megmondom őszintén nem hiszek abban, hogy létezik olyan, hogy  tökéletes anya, mint ahogy tankönyvi mintagyerekek sem léteznek… Gyereknek-felnőttnek egyaránt lehet rossz napja, megesik, hogy bal lábbal kelünk és olykor nehezünkre esik elviselni mások  hóbortjait, kötekedős hangulatát.

S hogy miért írom most ezt?

Mert kisgyermekes anyukákkal beszélgetve rengetegszer belefutok az anyukákból áradó bűntudatba, önvádba, merthogy nem csinálják

t ö k é l e t e s e n….

És ez az olykor már sajnos állandósuló érzés rányomja a bélyegét a mindennapokra és kialakul egy olyan kép önmagáról az édesanyában, hogy ő rossz anya.

Miért is?

Mert nem gép? Mert vannak érzelmei és létezik nála is egy tűréshatár?

Azért szabadkozik talán, mert 100 %-ig ember?

Nem, a gond nem ott kezdődik, ha valaki olykor türelmetlen vagy fáradt és ingerült vagy hogy nincs kedve semmihez… A gond az, ha ez már nem is foglalkoztatja, ha nem próbál változtatni rajta, odafigyelni a számára nehézséget jelentő helyzetekre,  ha nem igyekszik jobbá tenni a kommunikációt. Ha ez az állapot állandósul és már fel sem tűnik neki. Ha természetessé válik a lelkifurdalását okozó viselkedésminta. Na az már gond!

Úgy gondolom, hogy nagyon is hasznos, ha egy édesanya felismeri azt, ha valami nem klappol, és t ö r e k sz i k arra, hogy változtasson azon, ami nem jól működik.

Azt hiszem bárkivel előfordulhat az, hogy elszakad a cérna, és ne higgy Te sem azoknak, akik ezt tagadják.. Nem látsz be a zárt falak mögé, színjátékot játszani a külvilág felé pedig nem oly bonyolult feladat.

Ne ostorozd magad, ha néha legszívesebben kifutnál a világból, talán azért érzed selejtnek magad, mert állandóan kialvatlan, nyúzott vagy és nincs energiád a mindennapok hajtásához. Bizonyára az is frusztrál,  hogy ezer felé kell figyelned egyszerre és azt érzed semmivel sem haladsz igazán, senkire és semmire sem jut annyi időd, amennyit szeretnél!

Tudod mi a lényeg?

  • Ha megbántasz valakit, tudj elnézést kérni
  • Ha hibázol, azt tudd mondani, “bocs, hibáztam, nem volt igazam”
  • Ha igazságtalanul bánsz mással, próbáld meg jóvá tenni
  • Ha ingerült vagy hátra tudj lépni egyet amíg megnyugszol, ahelyett , hogy másokon töltenéd ki a haragodat
  • Hogy képes legyél elismerni, hogy összejöttek a dolgok és azt mondd, “MOST kéne egy kis szünet”
  • Hogy segíts másokon és hogy Te is tudj segítséget kérni és felismerd, mikor épp minek van itt az ideje…
  • Ha elúsztál a teendőiddel, végy egy nagy levegőt és pánikolás helyett tervezz újra!

Ezek mind nagyon is emberi és szerencsére nem teljesíthetetlen reakciók! Ne hajtsd a tökéletest, valószínűleg sosem éred el a mintaanya minősítést (illetve jó kérdés, hogy ha mégis, azt milyen áron tetted, ugye?)!

De törekedj arra, hogy jobbá válj, örülj a fejlődésnek, az apró sikereknek, így lehetsz egyre inkább kiegyensúlyozottabb a gyerekzsivajos mindennapokon!

Szóval nagy levegő, engedd el a tökéletes anya álomképét és törekedj pusztán arra, hogy magadból a legtöbbet hozd ki!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is! 

Mentés

Mentés

Mentés

%d blogger ezt szereti: