Multitasking helyett….

Multitasking helyett….

Amikor egyszerre több dologgal foglalkozol és a tevékenységek között meg kell osztanod a figyelmedet, akkor csökken a hatékonyságod is.

Becsapós helyzet, hiszen azt gondolnád, egységnyi idő alatt multistaskinggal akár jóval több tételt ki tudsz pipálni egyszerre a teendő listádon, ám mindig ott a kérdés: milyen áron teheted meg ezt?

Nézd csak meg egy átlagos reggeledet! Mennyi mindennel foglalkozol egyszerre?

Ruhát készítesz ki, közben fő a kávé, bedobod a pirítóst, de valaki hív, hogy nem találja a tornacipőjét (nálunk is van erre egy fix emberke a családban..), közben odaég a pirítós. Elvonulnál két percre felöltözni, de a másik szobából már hallod a gyerekek vitáját, így félbemarad a készülődés, elfelejted felvenni az órádat…

Csip-csup példák és valljuk meg őszintén, teljesen igazolható az az érvelés, hogy gyerekek mellett nagyon nehéz nem osztott figyelemmel végezni a teendőket: ide kapunk-oda kapunk.

Itt a magyarázat, hogy miért van az, hogy oly gyakran elmarad valami, hogy azt érezzük, semmi sem tökéletes, mikor pedig annyi mindennel foglalkozunk!

Tudnod kell, hogy a multitasking kutatások szerint is kevésbé hatékony, mintha a tevékenységeket egymás után végeznéd. Az időtényező, mit nyereség ugyanis csak egy faktor a képletben.

Azonban mivel az egyes teendők között az agyadnak át kell kapcsolnia, váltania kell a tevékenységek között, a folyamatos megszakítások stresszt okoznak az agyban.

Éppen ezért ideje rászoknunk (mindannyiunknak, nekem is!!) a single-taskingra, vagyis hogy teljes figyelmünkkel egy dolgot csináljunk egyszerre, mert ezáltal

  • csökkenthető a stressz, az idegeskedés
  • ha nem csak “darálsz”, jobban meg tudod élni a pillanatot, láthatod, mennyire érzed magadénak az adott szituációt
  • csökken a hibázási lehetőség
  • nő a hatékonyság, ha koncentráltabban tudsz haladni
  • minőségi időként élhetsz meg olyan tevékenységeket, melyek felett eddig csak átsiklottál
  • rádöbbensz, hogy a teljesen hétköznapi tevékenységek is okozhatnak FLOW-élményt

Milyen technikák vannak a single-tasking gyakorlására?

  1.  Biztosan hallottál már a mindfulnessről: aminek az a lényegre, hogy minden egyes érzékszerveddel átéled az adott helyzeteket azáltal, hogy egyszerre csak egy dologra fókuszálsz
  2.  Ha a TO DO (teendő) listádat megfelelően kezeled, azaz félbeszakítás nélkül haladsz végig rajta
  3. Figyelsz arra, hogy minden tevékenységet  a legjobb tudásod szerint próbálsz elvégezni, s ehhez van egy belső mércéd

Megéri tehát fejleszteni önmagunkat ás átállni a single taskingra, hiszen sokkal produktívabbak lehetünk anyaként is a mindennapokban!

Nem  mellesleg a folyamattal türelmet és kitartást tanulunk, amivel szintén csak nyerhetünk!

 

A 10 hetes idővarázs tanfolyamon további technikákat tanulhatsz, melyek segítenek javítani az időgazdálkodásodon.

Ha érdekel a téma, nézd meg itt, miről is szól az Idővarázs Tanfolyam!

 

 

 

 

 

 

%d blogger ezt szereti: