Néhány apró trükk, hogy képben légy

gyerekzsivajTudom jól, hogy amikor leteszed a lantot a munkahelyeden és otthon maradsz babázni, teljesen megváltozik az életed. A rendszeres felnőtt társaságot gyakorlatilag hónapokig, évekig nélkülözöd, legfeljebb a játszótéren futsz össze hasonszőrű anyukákkal. Velük természetesen olyan dolgokról beszélgetsz, hogy hogyan segíts fogzástól szenvedő gyermekednek, hogyan kezeld a testvérféltékenységet, hogyan éld túl a dackorszakot. De nem beszéltek a terrorhelyzetről, a parlamenti választásokról, politikáról. Ami egyébként szerintem nem is feltétlenül szükséges ezekben az években, hiszen jóval fontosabb dolgokért vagy te anyaként felelős.  😈  😈  😈

Ugyanakkor az talán mégis elvárható, hogy legalább minimális szinten képben légy aktuálpolitikai témákban, a világ mindennapi történéseiben.

gyerekzsivajEzekben az években azonban maximum a mesecsatorna megy a tévében rendszeresen, meg úgy egyébként sem lenne időd zavartalanul végignézni egy híradót (anyaaaaa, adsz vizet?, anyaaa, pisilni kell!, anyaaaaa ez unalmas, a Tűzoltó Sam-et akaroooom!)… és  az is bocsánatos bűn, hogy az egész napos gyermeki huzavonák után már egyáltalán nem vágysz arra, hogy este a képernyő elé telepedve a felnőttek békétlenségét nézd tovább…  :mrgreen:

Valahogy mégis kell alkalmat találnod arra, hogy képben légy. Mert:

 • Néhanapján csak sikerül felnőtt társaságba eljutnod a játszótéren kívül is és nem biztos, hogy mindenkit mélyen érdekelnek gyermekeid mindennapos csínytevései,
 • Az sem árt, ha a férjeddel sem csak a “hányszor volt ma kaki a pelusban” típusú információkat osztod meg a családi vacsora közben, szerintem fontos, hogy szellemileg is partner maradj egy párkapcsolatban,
 • Előbb-utóbb visszatérsz majd a munka világába és nem akkor kell majd rádöbbenned, hogy mennyit változott a világ körülötted, amióta kiestél a körforgásból.

Ezért aztán arra gondoltam, megosztok veletek pár apró trükköt, amivel elérhetitek, hogy még a gyesen töltött években is képben legyetek (legalább alapszinten) a nagyvilág dolgaival!

 1. Az étkezőasztalnál hallgass rádiót, olyan állomást válassz, ahol félóránként-óránként híreket mondanak (nemcsak bulvárhíreket, hanem normálisakat). Őszinte leszek, zenefüggőként engem kifejezetten idegesítenek a beszélgetős műsorok, vagy a felszínes, ám rendkívül humorosnak gondolt társalgások. Én szerencsére már megtaláltam azt az állomást, ahol kevés a duma, jobbára zene van és bizonyos időnként hírek mennek,
 2. A rádiót hallgathatod autóvezetés közben is, ha viszed a gyerkőcöt az oviba, foglalkozásra, különórára,
 3. Főzés közben is jó a rádiós parti hangulat, némi hírösszefoglalóval vegyítve  😉 ,
 4. gyerekzsivajA számítógépeden, laptopodon állíts be kezdőoldalnak egy hírportált, így bekapcsoláskor rögtön szemedbe ötlenek a napi események. Biztos érdekel, ha valami fontos történik a világban és itt most nem arra gondolok, hogy milyen új selfie-t dobott ki a Facebook-jára egy celeb… (Jesszus!) Ezeket a bulvárhíreket szerintem nem muszáj erőltetned, ha már elhatároztad, hogy képben leszel, tényleg olyasmire áldozd kevéske szabadidődet, amivel valóban tehetsz szellemi épülésedért.  😉
 5. Én nagyon-nagyon örülök, hogy velem kávézol és gyerekzsivajt olvasol (váljon jó szokásoddá  😆 ), de ha elolvastad a napi bejegyzést (és ha van kedved, írtál hozzászólást, aminek szintén nagyon örülök), akkor szörfözhetsz pár percet a hírek világában is! Mindennap szánj rá tíz percet: a reggeli kávédnál, amíg a lurkók mesét néznek, a délutáni alvásidőben, vagy este, miután lefeküdtek a gyerekek.
 6.  gyerekzsivajHa a postaládába bedobált kerületi lapot, vagy települési lapot átlapozod, hasznos infókra bukkanhatsz a közvetlen környezeted fontosabb történéseiről.

 

Te mit teszel azért, hogy képben légy? Szerinted fontos, hogy a gyermekeddel otthon töltött évek alatt is valamennyire tájékozott légy a világ dolgaiban? Vagy inkább az a helyes, ha egy anyukának “csak” a gyermekei körül forog a világ? Te mit gondolsz?

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove

One thought on “Néhány apró trükk, hogy képben légy

 1. Emese says:

  Egyetértek! Egy anyuka is legyen képben a világot, az országot és a közvetlen környezetét érintő kérdésekben. És nem csupán a politikára gondolok, hanem ide értem a gazdaságot érintő alapvető, bennünket is érintő kérdéseit és a kulturális életet is.

  Én is inkább a rádióra szavazok, mert eléggé megcsömörlöttem az esti hírműsorok krimibe és thrillerbe illő híreitől. Szeretem a lényegre törő híreket. S ha felkeltette egy hír az érdeklődésemet, rákeresek valamelyik hírportálon és utána olvasok.

  Az is jó, ha az ember kapcsolatban marad volt kollégáival, barátaival, akikkel találkozva, beszélgetve edzésben tartja magát más témákkal, újdonságokkal kapcsolatban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*