Öko mosás

Öko mosás

Egy időben nagyon rákattantam az öko témára, azaz hogyan válthatnám ki a háztartásban a vegyi anyagokat természetes szerekkel. Elsők között készítettem el a folyékony mosószert, amit azóta is szívesen használok. Nem saját recept (mert azért még akkora ász nem vagyok a témában), de bátran ajánlom kipróbálásra, mert 1. természetes, 2. olcsó, 3. gazdaságos, 4. pont olyan illatú, amilyet Te szeretnél.  😀 Ilyen szlogenekkel pedig azt hiszem, már el is mehetnék mosószert reklámozni, nemigaz?  😉

A főzött mosógél receptjét Lukrécia Kencéi között találtam.

ökomoás2

Amire szükséged lesz:

  • mosószappan
  • mosószóda
  • szódabikarbóna
  • illóolaj
  • víz

 

 

ökomosás3Ebben a tálban a rendkívül ínycsiklandó reszelt szappan található.  😎

Persze azért senki ne kóstolja meg! (Dönci látván, hogy a sajtreszelőt használom, már tolta is a pulthoz a székét “Sajti!”-felkiáltással.  😆  De le kellett lomboznom.

És igen, elég a nagylyukú reszelőn, a forró vízben feloldódik így is, minek kínoznád magad az apró lyukúval, az kb. egy óra lenne szerintem (és leszakadna a kezed.. tőből..) , ez úgy 5 perc.

ökomosás4 Nos hát igen, erről a képről is leginkább valami finom habos nyalánkságra asszociál az ember (Úristen, én most éhes vagyok, vagy mi???), pedig ez maga a mosószer, miközben a botmixerrel “fellazítjuk”.

ökomosás5

Amikor betöltöd a kiürült mosószeres flakonokba, akkor számolj azzal, hogy még sűrűsödni fog a mosószer, ezért ne töltsd tele. Később, ha úgy látod, hogy szükséges, utánatöltheted vízzel, jól összerázod és máris folyékony állagú lesz!

Ha kiszámolod a  3*3 liter  folyékony mosószer árát, gondolom nem kell tovább győzködni arról, hogy mennyit spórolhatsz a mosáson, ha magad készíted a mosószered!  🙂

Öblítéshez is használhatsz természetes szereket: ecetet és illóolajat. Nekem most a levendula a kedvencem.

Ha van lehetőséged, száríts a szabad levegőn a ruhákat (az is szuper, ha az erkélyre kiteszed a ruhaszárítódat), össze sem hasonlítható az így száradó ruhák illata a szobában kiterített ruhákéval!

ökomosás6Ja, a képbe valahogy bekerült a kerti járgány, valaki fontosnak tartotta betolni a frissen mosott törölközők alá!  😉 Nekem pl. eszembe nem jutott volna, de szerencsés vagyok, hogy ilyen találékony kis emberek vesznek körül! (Mondhatni kameraérzékeny a gyermek, vagy legalábbis szereti mindenhol otthagyni a keze nyomát!)  🙄

 

Mentés

Mentés

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: