Pár Perces Projekt #10. Hivatalos iratok

Pár Perces Projekt #10. Hivatalos iratok

Gondolom nálatok is van egy, a hivatalos iratok tárolására rendszeresített fiók/polc/tárolódoboz, valami. És mit látsz, ha kinyitod? Ugye-ugye?  😉 Nemrég én is feltúrtam a fiókunkat valami miatt, ami azon nyomban kellett és azóta persze nem éppen katonás rendben sorakoztak a fiókban a mappák. Úgyhogy én most ennek estem neki a #10. keretében! 

Sőt, ha már nekiestem, át is futottam, miket is halmoztam fel az elmúlt években.

Találtam pár érdekességet:

 • Ráleltem az útlevelemre, ami idestova három éve lejárt, (látszik, milyen gyakran utazunk külföldre az utóbbi években, még szerencse, hogy Horvátországba nem kellett… 😉 )
 • Megtaláltam a korábbi várandós kiskönyveimet, kicsit elmélyedtem bennük, és rendkívül büszke vagyok magamra, mert a hízást tekintve most vagyok a második legjobb súlyban, hihi!
 • Rájöttem, hogy ha már kezembe akadnak bizonyos dokumentumok,  megéri pár percet foglakoznom is velük.  Úgy döntöttem pl., hogy az életbiztosításom kész ráfizetés, azzal valamit kezdeni kell.  El is indítottam a folyamatot.
 • És a végére egy nagy felismerés: ezer éves adóbevallásokra leltem a fiókban! Márpedig az adóbevallásokat nem szükséges ezer évig őrizgetni (csak öt évig kell 😀 ).

Ezek voltak hát a kincsleletek. És akkor most lássuk a dolog PPP részét!

 • gyerekzsivajA hivatalos iratokkal teli fiók tartalmát pakold ki mondjuk a szőnyegre.
 • Töröld ki a fiókot nedves ruhával, majd szárazzal.
 • A mappákból kilógó dokumentumokat helyezd vissza a helyükre. Vagy ha nincsenek még külön mappák, javaslom, szánj rá egy kis időt és készíts! Így lesz külön bankos, biztosításos, munkahelyi, orvosi papíros stb. mappád.
 • Lényeg, hogy ahhoz, hogy valóban pár percig tartson a dolog, most ne menj bele a mappák tartalmának részletes áttekintésébe! Szánj rá egy hetet, hogy minden nap átnézel egy-egy mappát és eldöntöd, mi kell bele, mi nem, van-e vele bármi intéznivalód (ezek az al-PPP-k ;-), látod, milyen jó, ha van egy PPP listád!).
 • Ami látványosan felesleges, (pl. én a borítékokat sosem őrizgetem, amiben hivatalos levelek jöttek, illetve “iktattam” azonnal a régi adóbevallásokat is), azokat már most szanálhatod.
 • gyerekzsivajFigyelj oda, ha olyasmit dobsz ki, ami személyes adatot tartalmaz, azt semmiképpen ne a sima szeméthez tedd, hanem iratmegsemmisítővel “daráld le” (férj munkahelye) vagy égesd el.
 • Pakold szépen vissza a mappákat a fiókba.
 • És ennyi.  😉

 

PPP tipp az újoncoknak: mikor lesz ennek vége? Őszinte leszek, egy ideig még biztos nem. Amíg nincs arra időd, hogy mondjuk heti egy fix napon néhány órát rászánva egyszerre kitakarítsd a lakást és évente kétszer nagytakaríts, vagy néhány napot rászánva egyszerre lomtalanítsd, selejtezz otthonodban, addig a PPP a te utad.  

Nekem már volt néhány kísérletem arra, hogy bevezetem, hogy a férjem mondjuk szombat délelőtt kiviszi a srácokat két órára levegőzni és én addig körbenyalom a lakást, de nem jött be. Pedig nekem már annyira nem is kicsik a fiúk. Egyszerűen arról van szó, hogy (jelenleg) négyből ketten egész nap otthon vagyunk, tehát használjuk a lakást, előveszünk dolgokat, amik elől maradnak, kiöntünk ezt-azt, tele vagyunk játékokkal stb. Szerintem ha majd mindenki ovis/iskolás/dolgozó ember lesz és csak este leszünk otthon, akkor nagyobb rend lesz, mint most. De nincsenek is irreális elvárásaim, csak egy vállalható összképet szeretnék.

Ebben segít a PPP. Összes bejegyzés itt! Remélem már te is kedvet kaptál és velem tartasz a PPP hadjáratban! 🙂

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: