Rendezettebb otthon gyerekek mellett

Rendezettebb otthon gyerekek mellett? Mind erre vágyunk! És direkt nem írtam tökéletes rendet, patikatisztaságot. Mert szerintem annak elérése kisgyerekek mellett mission impossible. És úgy gondolom, anyukaként ezt nem csak én látom így, vélhetően ahogy én, úgy valószínűleg már te is megkötötted magaddal azokat a kompromisszumokat, melyek a maximalista igények lejjebb adásához szükségesek.

Van azonban pár bevethető trükköm, amivel sikerül otthonunkat rendezettebbnek éreznem és gondoltam, ezeket most elárulom nektek is! A bejegyzésben megtalálsz számos olyan linket is, amelyek korábbi “rend a lelke” törekvéseimet mutatják.  😉  

AMIT MEGTEHETSZ A RENDEZETTEBB OTTHONÉRT

GYEREKEK MELLETT:

 

rendezettebb otthon gyerekek mellett1. Ne halmozd fel a mosogatnivalót!

Ha azonnal elmosogatod azt a pár csészét és tányért reggeli után, és rögtön használat után elöblíted a tízórais tányért, akkor délben nem lesz tele a mosogatód, amire még ugye rájön az ebéd tálalásához szükséges tányér és evőeszköz készlet.

 

2. Ne szedj elő mindent!

Ahelyett, hogy új poharat, tányért vennél ki minden alkalommal a szekrényből, használd azt, ami már megszáradt a csöpögtetőn.

 

3. Állandó ingajárat

Ha meglátsz valamit az egyik helyiségben, ami nem odavaló és tudod, hogy mész majd abba a szobába, ahol a helye van, vidd magaddal. Ha nem gyűlnek kupacok a lakásban, hanem mindent a helyére teszel, sokkal nagyobb rendet tudsz tartani. A játékokkal kapcsolatban erre itt: Kis doboz, nagy doboz mutattam már egy ötletet (képzeld, ez volt az első bejegyzés a blogon! 🙂 ). A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy én egy polcra odateszem a nappaliban azokat a talált tárgyakat, amik az emeletre valók és amikor megyek fel az emeletre, csak odapillantok a kijelölt polcra, felviszem és szétszortírozom az ominózus dolgokat a fenti szobákban.

 

4. A gyerekek is pakoljanak!

rendezettebb otthon gyerekek mellettSzoktasd rá a gyerekeidet is, hogy játék után pakoljanak össze! Ha bevezeted azt a szabályt, hogy csak akkor vehetnek elő új játékot, ha az előzőeket elpakolták, sokat teszel azért, hogy ne borítson minden padlófelületet kallódó játék. Hogyan vedd rá a gyermeked, hogy elpakolja a játékaikat? ITT olvasd el! 

 

5. Még azon melegében!

Ha a mosogatót – mosdót- kádat rögtön kitörlöd használat után, akkor nem kell később a zsírfoltokkal, vízkővel, szappanmaradékkal, rászáradt fogkrémmel harcolnod.

Ugyanez vonatkozik a gáztűzhelyre. Ne várd meg, még rászárad a főzés közben kifutott leves, kicsöpögött pörköltszaft. Amint befejezted a főzést, töröld le, de legkésőbb akkor, amikor mosogatsz.

Ha meglátsz valami letörölni-rendeznivalót, ess neki nyomban, ne lépj át felette, ne halogasd. Meglátod, ha ez az apró szokás a részeddé válik, akkor sokkal rendezettebb lesz az összkép és nem fogod egy hétig kerülgetni például a gyerekek által az előszobában szétszórt cipőket.  (Egyébként meg szoktasd rá őket, hogy szépen tegyék le a cipőjüket, ez nálunk épp most egy folyamatban lévő projekt…).

 

6. Petpalackok

Ha nem gyűjtögeted a pet palackokat, hanem szokásoddá válik, hogy amikor a szemetet leviszed, akkor egyúttal az összetaposott palacokat is iktatod a szelektívbe, akkor nem borít el pet palack hegy a lakásban. Gyerekekkel együtt petpalackot taposni jó szórakozás! Kiváló feszültség-levezetési lehetőség egyben! 😉

 

7. Segít a tudatosság

rendezettebb otthon gyerekek mellettLégy tudatos. Veled is előfordult már, hogy úgy vettél valamit a boltban, hogy otthon derült ki, hogy volt még belőle bőven? Itt nem arról beszélek, hogy ne legyen a kamrádban még egy kiló liszt meg cukor, hisz jó, ha van kéznél tartalék, ha elfogy valami. De én pl. rendszeresen rendeltem eleinte a házhozszállítással papírtörlőt, utántöltős mosogatószert anélkül, hogy ellenőriztem volna a készletet otthon. Bőven elég egy plusz csomag mindenből, nem kell felhalmozni feleslegesen semmit. Csak a helyet foglalja, nem látható át és még kevésbé fogod tudni, mi van otthon. Ráadásul így nem költesz majd annyit a bevásárlásokra!  😀 Te zereted pl. az online vásárlást?

 

8. Legyen kéznél!

Ha kéznél van, nem halogatod! Hogy mire gondolok? Ha mindenhol találsz törlőkendőt, tiszítószert, könnyebben nekiesel a pucolásnak, mintha előtte fel kell másznod mondjuk az emeleti fürdőbe, hogy a lenti wc-be lehozd a tiszítószert. Legyen inkább mindkét helyen egy-egy flakon. Legyen a konyhai tisztítószer és törlőkendő is kéznél a konyhában, ne kelljen elkocognod érte a lakás másik végébe, hogy elővedd.

 

9. Ne gyűjtögess!

Majd jó lesz az valamire? Hát nem. Hidd el, én is nagy gyűjtögető vagyok, de mindennek van határa. Nem kell kidobnod például az üres befőttesüvegeket, ha tudod, hogy nyáron szükséged lesz rájuk a befőzéskor, vagy tudod, hogy anyukád szívesen fogadja őket a gyümölcsszezon elején. Viszont nem is kell őket betárazni a lakásban. Dobozba velük és mehetnek le a pincébe, tárolóba. Én a kamrából nemrég kipakoltam a polcokon tárolt üres üvegeket. És tudod, mennyi szabad helyet nyertem vele?! Tovább a lomtalanítsról: Lomtalanítás cikk ITT, Digitiális lomtalanítás cikk ITT.

 

10. Használd ki a holtidőket!

rendezettebb otthon gyerekek mellettHasználd ki a holt időket is. Amíg a kávét főzöd, amíg melegszik az étel a mikróban. Söpörj fel vagy töröld le a konyhapultot, máris előrébb vagy. Szoktasd rá magad, hogy ezeket a pár perceket ilyen hasznos dolgokra fordítod és mondjuk nem a telefonon Facebookozol.  😉 Apropó telefon, mi a helyzet a telefonálással töltött idővel: Anya telefonál?

A hajszárítás is holt idő ám! Legalábbis, ha tényleg csak megfújod a hajad és nem egy kétkezes művelettel kreálsz hajkölteményt magadnak. Én hajszárításkor például letörlöm a fürdőszoba polcot, vagy kitörlöm a mosdót. Tudod, ha kéznél van egy törlőkendő, akár használhatod is a szabad kezeddel! 🙂

 

11. Mérd le az időt!

Tényleg nem tart sokáig! Észrevetted, hogy sokszor csak azért nem állsz neki valaminek, mert azt HISZED, hogy RENGETEG ideig tart elpakolni, kitakarítani. Pedig nem is. Egyszer próbáld ki, hogy leméred a ténylegesen az adott műveletre fordított időt. Meglátod majd, hogy az időérzéked becsapott és sokkal gyorsabban végeztél, mint hitted.

 

12. Csináljátok együtt!

rendezettebb otthon gyerekek mellettHázimunka kisgyerekkel! A gyerekek szeretnek segíteni anyának. Koruknak megfelelően bevonhatod őket a ruhateregetésbe, palack-taposásba, tésztagyúrásba. Igaz, tovább tart a  dolog, mintha egyedül csinálnád, viszont a gyerekek tényleg élvezik és egyszer csak elkészültök vele!  😀

13. Nemszeretem feladatok

Ne tologasd magad előtt a nemszeretem feladatokat! Csak összegyűlik és aztán még kevesebb ingerenciád lesz nekiállni! Vegyünk egy egyszerű példát a vasalásról! (Hogy miért pont ez jutott eszembe?  😯  ) A rendszerszemlélet alapján ugyebár a ruhaneműk rendes útja a következő: tiszta ruha kikerül a szekrényből – használatba veszed – használat után megy a szennyesbe – majd a mosásba – a szárítóra – a vasalandók közé – KIVASALOD – sutty, vissza a szekrénybe. És indul a körforgás. Namármost, ha hiba kerül a gépezetbe, akkor nem működik olajozottan a rendszer… csak gyűlik-gyűlik a vasalatlan és nincs tiszta, vasalt ruha a szekrényben. Ergo: a 14. pont alapján belátod, hogy a szárítóról leszedett egy adagnyi mosott ruhát ki tudod rendezettebb otthon gyerekek mellettvasalni mondjuk 15-20 perc alatt, akkor egyszerűen önmagad ellensége vagy, ha nem így teszel… Ugye jobb apránként 20 percet vasalgatni, mint egyszerrre több órát?  😉 Másrészt vasalás közben lehet mással is foglalkozni. Te is utálsz vasalni? Akkor nézd csak!

 

 

14. Bontsd alfeladatokra!

Miért kéne mindent egyszerre megcsinálni? Hisz gyerekek mellett sem időd, sem energiád nincs rá!  Ezért ajánlom én , hogy bontd részfeladatokra a teendőidet adj rá időd, hogy végezz velük. Ne menj tovább, amíg egy részfeladattal nem végzel.

Rendezettebb otthon gyerek mellett? KATTINTS A BLOGRA TOVÁBBI “OTTHON” TÉMÁJÚ POSZTOKÉRT!

Neked vannak egyéb ötleteid, módszereid, hogyan csinálod? Ha van kedved, oszd meg velünk! Csatlakozz hozzánk Facebookon: gyerekzsivajos anyukák zárt csoportja!

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg másokkal is!

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: