Rendezettebb otthon gyerekek mellett

gyerekzsivajÉs direkt nem írtam tökéletes rendet, patikatisztaságot. Mert szerintem annak elérése kisgyerekek mellett mission impossible. És úgy gondolom, anyukaként ezt nem csak én látom így, vélhetően ahogy én, úgy valószínűleg már te is megkötötted magaddal azokat a kompromisszumokat, melyek a maximalista igények lejjebb adásához szükségesek.

Van azonban pár bevethető trükköm, amivel sikerül otthonunkat rendezettebbnek éreznem és gondoltam, ezeket most elárulom nektek is! A bejegyzésben megtalálsz számos olyan linket is, amelyek korábbi “rend a lelke” törekvéseimet mutatják.  😉  

Amit megtehetsz a rendezettebb otthonért: 

 1. gyerekzsivajNe halmozd fel a mosogatnivalót: ha azonnal elmosogatod azt a pár csészét és tányért reggeli után, és rögtön használat után elöblíted a tízórais tányért, akkor délben nem lesz tele a mosogatód, amire még ugye rájön az ebéd tálalásához szükséges tányér és evőeszköz készlet.
 2. Ne szedj elő mindent. Ahelyett, hogy új poharat, tányért vennél ki minden alkalommal a szekrényből, használd azt, ami már megszáradt a csöpögtetőn.
 3. Állandó ingajárat: ha meglátsz valamit az egyik helyiségben, ami nem odavaló és tudod, hogy mész majd abba a szobába, ahol a helye van, vidd magaddal. Ha nem gyűlnek kupacok a lakásban, hanem mindent a helyére teszel, sokkal nagyobb rendet tudsz tartani. A játékokkal kapcsolatban erre itt mutattam már egy ötletet (képzeld, ez volt az első bejegyzés a blogon! 🙂 ). A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy én egy polcra odateszem a nappaliban azokat a talált tárgyakat, amik az emeletre valók és amikor megyek fel az emeletre, csak odapillantok a kijelölt polcra, felviszem és szétszortírozom az ominózus dolgokat a fenti szobákban.
 4. gyerekzsivajSzoktasd rá a gyerekeidet is, hogy játék után pakoljanak össze! Ha bevezeted azt a szabályt, hogy csak akkor vehetnek elő új játékot, ha az előzőeket elpakolták, sokat teszel azért, hogy ne borítson minden padlófelületet kallódó játék. A gyerekek rendre szoktatásához itt adtam már tanácsokat.
 5. Még azon melegében: ha a mosogatót – mosdót- kádat rögtön kitörlöd használat után, akkor nem kell később a zsírfoltokkal, vízkővel, szappanmaradékkal, rászáradt fogkrémmel harcolnod.
 6. Ugyanez vonatkozik a gáztűzhelyre. Ne várd meg, még rászárad a főzés közben kifutott leves, kicsöpögött pörköltszaft. Amint befejezted a főzést, töröld le, de legkésőbb akkor, amikor mosogatsz.
 7. Ha meglátsz valami letörölni-rendeznivalót, ess neki nyomban, ne lépj át felette, ne halogasd. Meglátod, ha ez az apró szokás a részeddé válik, akkor sokkal rendezettebb lesz az összkép és nem fogod egy hétig kerülgetni például a gyerekek által az előszobában szétszórt cipőket.  (Egyébként meg szoktasd rá őket, hogy szépen tegyék le a cipőjüket, ez nálunk épp most egy folyamatban lévő projekt…).
 8. Ha nem gyűjtögeted a pet palackokat, hanem szokásoddá válik, hogy amikor a szemetet leviszed, akkor egyúttal az összetaposott palacokat is iktatod a szelektívbe, akkor nem borít el pet palack hegy a lakásban.
 9. gyerekzsivajLégy tudatos. Veled is előfordult már, hogy úgy vettél valamit a boltban, hogy otthon derült ki, hogy volt még belőle bőven? Itt nem arról beszélek, hogy ne legyen a kamrádban még egy kiló liszt meg cukor, hisz jó, ha van kéznél tartalék, ha elfogy valami. De én pl. rendszeresen rendeltem eleinte a házhozszállítással papírtörlőt, utántöltős mosogatószert anélkül, hogy ellenőriztem volna a készletet otthon. Bőven elég egy plusz csomag mindenből, nem kell felhalmozni feleslegesen semmit. Csak a helyet foglalja, nem látható át és még kevésbé fogod tudni, mi van otthon. Ráadásul így nem költesz majd annyit a bevásárlásokra!  😀
 10. Ha kéznél van, nem halogatod! Hogy mire gondolok? Ha mindenhol találsz törlőkendőt, tiszítószert, könnyebben nekiesel a pucolásnak, mintha előtte fel kell másznod mondjuk az emeleti fürdőbe, hogy a lenti wc-be lehozd a tiszítószert. Legyen inkább mindkét helyen egy-egy flakon. Legyen a konyhai tisztítószer és törlőkendő is kéznél a konyhában, ne kelljen elkocognod érte a lakás másik végébe, hogy elővedd.
 11. Majd jó lesz az valamire? Hát nem. Hidd el, én is nagy gyűjtögető vagyok, de mindennek van határa. Nem kell kidobnod például az üres befőttesüvegeket, ha tudod, hogy nyáron szükséged lesz rájuk a befőzéskor, vagy tudod, hogy anyukád szívesen fogadja őket a gyümölcsszezon elején. Viszont nem is kell őket betárazni a lakásban. Dobozba velük és mehetnek le a pincébe, tárolóba. Én a kamrából nemrég kipakoltam a polcokon tárolt üres üvegeket. És tudod, mennyi szabad helyet nyertem vele?!
 12. gyerekzsivajHasználd ki a holt időket is. Amíg a kávét főzöd, amíg melegszik az étel a mikróban. Söpörj fel vagy töröld le a konyhapultot, máris előrébb vagy. Szoktasd rá magad, hogy ezeket a pár perceket ilyen hasznos dolgokra fordítod és mondjuk nem a telefonon Facebookozol.  😉 Apropó telefon, mi a helyzet a telefonálással töltött idővel?
 13. A hajszárítás is holt idő ám! Legalábbis, ha tényleg csak megfújod a hajad és nem egy kétkezes művelettel kreálsz hajkölteményt magadnak. Én hajszárításkor például letörlöm a fürdőszoba polcot, vagy kitörlöm a mosdót. Tudod, ha kéznél van egy törlőkendő, akár használhatod is a szabad kezeddel! 🙂
 14. Tényleg nem tart sokáig! Észrevetted, hogy sokszor csak azért nem állsz neki valaminek, mert azt HISZED, hogy RENGETEG ideig tart elpakolni, kitakarítani. Pedig nem is. Egyszer próbáld ki, hogy leméred a ténylegesen az adott műveletre fordított időt. Meglátod majd, hogy az időérzéked becsapott és sokkal gyorsabban végeztél, mint hitted.
 15. gyerekzsivajCsináljátok együtt! A gyerekek szeretnek segíteni anyának. Koruknak megfelelően bevonhatod őket a ruhateregetésbe, palack-taposásba, tésztagyúrásba. Igaz, tovább tart a  dolog, mintha egyedül csinálnád, viszont a gyerekek tényleg élvezik és egyszer csak elkészültök vele!  😀
 16. Ne tologasd magad előtt a nemszeretem feladatokat! Csak összegyűlik és aztán még kevesebb ingerenciád lesz nekiállni! Vegyünk egy egyszerű példát a vasalásról! (Hogy miért pont ez jutott eszembe?  😯  ) A rendszerszemlélet alapján ugyebár a ruhaneműk rendes útja a következő: tiszta ruha kikerül a szekrényből – használatba veszed – használat után megy a szennyesbe – majd a mosásba – a szárítóra – a vasalandók közé – KIVASALOD – sutty, vissza a szekrénybe. És indul a körforgás. Namármost, ha hiba kerül a gépezetbe, akkor nem működik olajozottan a rendszer… csak gyűlik-gyűlik a vasalatlan és nincs tiszta, vasalt ruha a szekrényben. Ergo: a 14. pont alapján belátod, hogy a szárítóról leszedett egy adagnyi mosott ruhát ki tudod gyerekzsivajvasalni mondjuk 15-20 perc alatt, akkor egyszerűen önmagad ellensége vagy, ha nem így teszel… Ugye jobb apránként 20 percet vasalgatni, mint egyszerrre több órát?  😉 Másrészt vasalás közben lehet mással is foglalkozni, nézd csak!
 17. Miért kéne mindent egyszerre megcsinálni? Hisz gyerekek mellett sem időd, sem energiád nincs rá!  Ezért ajánlom én mindig figyelmedbe a Pár Perces Projekteket. Te rászoktál már a PPP-kre? Csatlakozz hozzám a PPP hadjáratban, holnap jön a következő PPP! (És még ajándékot is nyerhetsz vele!!!)
Digiprove sealCopyright secured by Digiprove

4 thoughts on “Rendezettebb otthon gyerekek mellett

 1. Ezek nagyon praktikus ötletek,és kedves kisgyerekes Anyukák, akkor se feledkezzetek meg róla, ha majd NYUGDÍJASOK lesztek!!Az is egy kicsit megváltozott élethelyzet,….és a 4.és 15. pont kivételével csodálatosan alkalmazhatók.Sőt!Ezek nélkül sokkal nehezebb lenne minden.Higgyétek el, az elsőt átéltem, …és ezt a másodikat most élem!

 2. Niki says:

  Nagyon köszönöm a tippeket Kata!
  Olyan régóta vártam, hogy valaki összefoglaljon egy ilyen “tíz parancsolatot” Nekem nagy segítség. 🙂
  Azon gondolkoztam el, hogy ha gyermeket vár az ember lánya, és közben próbálja a pontokat betartani, elég ideje marad pihenni? (Ott van még a főzés is apropónak, ezekre gondolok)
  Jelenleg még csak a negyedik hónapban vagyok a második gyerkőccel, de már most azt érzem délután 4-5 fele, hogy teljesen elfáradtam az egész napos teszem-veszemtől – a totyogós mellett. Te hogy oldod meg a lazítást? Vagy inkább csak én vagyok ilyen “energicsökkent”, hamar fáradó?

  • Szia Niki!

   Örülök, hogy hasznosnak találod az összeállítást, remélem tudod is majd alkalmazni az ötleteket és segítségedre lesznek! Ha van kedved, tarts velem a PPP hadjáratban is, valóban egy-két hét alatt már látszik az eredménye, ha rászoksz az apró PPP-kre!

   Kérdésedre a válaszom: Bence délutáni alvésidejében szoktam pihenni. Amióta én is megint babát várok és rajtam van az álomkór, azóta fél-egy órát én is szundítok vele, aztán jön az én kis anyaidőm, pl. a bloggal foglalkozom. Engem ez tölt fel és kapcsol ki.
   Ezért is javasoltam, hogy a teszem-veszem dolgokat akár gyerekekkel együtt végezzük el, mert akkor a gyerkőc alvásideje tényleg nem csak tömény házimunkával telik, hanem te is tudsz kicsit lazítani!
   Gratulálok a pocaklakóhoz! Nyugodt babavárást kívánok neked!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*