Szélmalomharc-játékrendszerezés

Szélmalomharc-játékrendszerezés

Játékrendszerezés játszva? Itt az új módszerem! Mert bizony néha sikítófrászt kapok attól, hogy bármennyire is próbálom, nem sikerül tip-top rendben, rendszerben tartani a gyerekjátékokat. Tudom, én vagyok az örök szélmalomharcos, hiszen gyerekek mellett olyan egyszerűen nem létezik, hogy tip-top rend. Szóval felmerül a kérdés, hogy kell-e ezt egyáltalán erőltetni???

Azért mégis hasznos lenne szerintem, ha a gyerekek rájönnének, hogy nekik is jobb, ha nem őskáosz veszi őket körül. Hiszen nem találnak meg semmit, amikor épp eszükbe jut, hosz ez kell vagy az kell. Aztán persze jön a kérdés, hogy anyaaaa, hol van Zorró maszkom? Anyaaaa, hol van a tűzoltóautóról a tömlő? Anyaaaa…

Ugye Te is tudnád folytatni a sort? 🙂

 

Bezzeg a mi időnkben…

Lehet csak én emlékszem rosszul, de úgy rémlik, hogy “bezzeg a mi időnkben” mi gyerekként jobban megbecsültük a játékainkat, mint a “mai gyerekek”. Tán nem csak képzelődöm, hiszen én hibátlan dobozú és hiánytalan tartalmú társasjátékokat tudok átadni gyermekeimnek, hogy “ehun e, ezzel játszott anyukátok kiskorában…. ”

Nálunk folyamatosan megy megy a nevelés ezirányban: a rendre szoktatás, a kötelező elpakolás, mielőtt újabb játékokat vesznek elő a fiúk. Talán egyszer felnőnek majd a feladathoz, hogy rendben tartsák a dolgaikat.

Addig is, itt egy újabb ötlet, hogyan éljük túl -rendmániás anya szemmel- az őskáoszt. 🙂

 

Játékrendszerezés játszva

Mostanában rászoktam arra, hogy miközben játszunk, tehát újabb és újabb dobozok, játékok kerülnek elő, elkezdek válogatni. Tehát miközben öltöztetjük a Playmobil katonákat és kezembe akad egy Lego darab, azt félreteszem. És mindent, ami nem Playmobil.

gyerekzsivajNa, gondoljátok, most aztán feltaláltad a spanyal viaszt, Kata! Hiszen nyilvánvalóan félreteszi mindenki a máshova tartozó játékokat…

Igenám, de amiről most beszélek, az egy tudatos módszer, mivel mi szisztematikusan haladunk végig a játkodobozokon.

A módszer előnyei:

  1. Gyakorlatilag minden alkalommal újabb játékok kerülnek be a körforgásba, így nem lesz unalmas a fiúk számára sem a játék,  a szünidőben ez egy igazi kihívás amúgy is, nemigaz?
  2. Reményeim szerint, ha mindent átnézünk – alias mindennel játszunk -, akkor egyszer csak végére érünk és terveim szerint minden a helyére kerül!
  3. A játékok áttekintése egyben szanálással is jár, mert mindig rábukkanunk néhány törött játékra vagy kallódó apróságra, amit rögtön lehet is iktatni (a kukába…).
  4. Rábukkanunk olyan játékokra, amiket már vagy ezer éve nem láttunk. Nos, ezeknek vagy megörülnek a lurkók, vagy legyintve félredobják. Ebben az esetben javaslom, hogy ne is őrizgessétek tovább, tegyétek dobozba, ha jó állapotú, felajánlhatjátok karitatív célokra.
  5. Két legyet egy csapásra – de szeretem az ilyet 🙂 – , miközben a fiúk elmélyülten játszanak, azt érzed, hogy Te is haladsz a dolgoddal, azaz rendben tartod a lakást.
  6. Extra javaslat: kevesebb játékot könnyebb rendben tartani. Dobozolás-irány a pince, garázs, padlás vagy a szekrény teteje. Ugye máris átláthatóbb, rendezettebb az összkép?

A kérdés persze, na DE MEDDIG?

jatekrendszerezesMegéri  megpróbálni – minél előbb rászoktatni a gyerekeket, hogy ne szedjenek elő mindent, ha legóznak, akkor legózás van és ha megunták, pakolják el, mielőtt előveszik a társasjátékot. Segíts a rendrakásban eleinte, legyen jutalomtáblátok, ahol a szépen rendet rakó gyermek ösztönzésképpen matricákat gyűjthet, de nálunk remek motiváció (még) a hatalmas anyai puszi is! 😉

Szóval akkor belevágtok? A szünetben az idő mint a tenger…

Nagy levegő és vessétek bele magatokat az első játékkupacba!

A játékrendszerezés témakörében az alábbi írások jelentek már meg a blogon, olvasd el ezeket is!

Tippek a játékdömping kezeléséhez

Hogyan vedd rá a gyermeked, hogy elpakolja a játékait?

Kis doboz, nagy doboz

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! 🙂 Kösznöm!

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: