Szilvás lepény… mert úgy megkívántam!

Az úgy volt, hogy a Facebookon belefutottam egy szilvás süti receptbe, ami öreg hiba volt a késő esti órában, hiszen este már nincs nasi, plusz szilva sem volt otthon. De még másnap is csak a szilvás sütire gondoltam (van aki a mamára, van aki a szilvás sütire gondol, mint tudjuk…), úgyhogy vettem is jó egy kilót, hogy délután elkészítem. Aztán eltelt két nap, úgy hogy tele voltunk programokkal, magyarul nem jutottam a szilva közelébe sem. Már éppen a férjem kezdte szétválogatni a “punnyadó” és a még használható gyümölcsöket, mikor azt mondtam, na nem várok tovább. Félredobtam mindent és nekiálltam. Előkerestem egy régi jól bevált szilvás lepény receptemet. A kész sütiből aztán kapott kóstolót apósom, a szomszédasszony, a sógornőm, (a gyerekek nem álltak rá valahogy erre a szilvás dologra), szóval elmondhatom, hogy a köz javát szolgáltam, bár ha rajtam múlik, simán megeszek egy fél lepényt is egy ültő helyemben. 😆 Melegen, hidegen egyaránt finom, próbáld csak ki!

Szilvás lepény

Hozzávalók:

szilvaslepenygyerekzsivaj2A tésztához: 

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • 2 evőkanál cukor
  • csipet só

A tetejére: 

  • kb.  80 dkg szilva
  • fahéj
  • cukor

A lisztet elmorzsoljuk a puha vajjal, hozzáadjuk az élesztőt és a cukrot. Mehet bele a két tojássárgája, a só és a tejföl. Jól összedolgozzuk. Kivajazott tepsibe (én kerek szilikonos formát használtam) belenyomkodjuk a tésztát. A képen látszik is, hogy nyújtani nem kell, a kezeddel egyengesd csak el a formában.

szilvaslepenygyerekzsivaj3A tészta tetejét kirakjuk kimagozott, félbe vágott szilvával (a vágott fele van felfelé). Bőven megszórjuk fahéjas cukorral, majd forró sütőben háromnegyed óráig sütjük (180 °C-on).

Most, hogy így írok róla, eszembe is jutott, hogy még mentettem egy szeletet magamnak, épp ideje a végére járnom! 🙂

Jó étvágyat!

szilvaslepenygyerekzsivaj4szilvaslepenygyerekzsivaj5

Mentés

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2015

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*