Te kihez fordulsz, ha bátorításra vágysz?

Te kihez fordulsz, ha bátorításra vágysz?

Néha minden édesanya azt érzi, hogy

 • nem bírja a gyűrődést
 • hogy nem lát át a káoszon
 • hogy összecsapnak a feje fölött a hullámok
 • hogy nem boldogul a gyerekzsivajban
 • és előfordul, hogy azt érzi, hogy NEM JÓ ANYA….

Azt hiszem, egész szépen bele is lehet merülni a negatív spirálba, ha a rossz anyaság gondolata befészkeli magunkat a fejünkbe, s ilyenkor azt hisszük…

Amióta édeanyákkal dolgozom, meg sem tudom számolni a két kezemen, hogy hány esetben hallottam már a bűnvád, az önosorozás, az önbizalomhiány szavait a hozzám forduló anyukák szájából. 

Sokan mondják: 

“Rossz anya vagyok, mert

 • nem voltam türelmes a gyerekemmel,
 • rákiabáltam,
 • nem volt kedvem tizedszerre is megnézegetni a dínós könyvet,
 • zavar, hogy ha reggel még kis sem nyitom a szemem, már öntik rám a feladatokat (kérek vizet, húzd le a wc-t, kérek kekszet…)
 • bosszant az is, hogy HANGOSAK, egyszerűen nem tudnak csendben beszélgetni, muszáj egymást túlharsogniuk
 • idegesít, hogy mindent apróságon hajba kapnak, odamondogatnak egymásnak, sőt oda is csapnak olykor!”

Szoktál ilyeneket gondolni, szoktad maga hibáztatni azért, mert olykor a negatív érzések tombolnak benned az anyaságod megélése során?

Akkor jó reggelt, üdvözöllek az átlagos, hétköznapi anyák táborában!

“Hogy micsoda? Átlagos, hétköznapi? Ez biztos vicc.. talán rossz anyák táborában… “

Nem, nem,  jól értetted, teljesen átlagos, ha ilyen gondolataid támadnak olykor. Hidd el, a szomszéd anyukának is vannak hasonló gondolatai, a barátnődnek is, hiába tűnik úgy kívülről, hogy na Ő aztán biztos tökkkkkéletes anya… Nem, nem az. Hidd el. Mert olyan nincs.

Viszont van fáradt, kimerült, nyúzott, időzavaros, életszerepei között örökösen zsonglőrködő, önmagát utolérni képtelen  anya…. Sok-sok ilyen anya van. És igen, ezekkel az érzésekkel küzdenek. Tudom, mert rendszeresen találkozom és beszélgetek velük!

A helyzet az, hogy a külvilág felé egyáltalán nem bonyolult színjátékot játszani, álarcot hordani. Hisz a gyengeségeit nem szívesen vállalja fel az ember a nyilvánosság előtt. Pláne, ha azt érzi, csődöt mondott leginkább áhított életszerepében, az anyaságban. 

Szerintem jó az, ha őszinték vagyunk. Ha nem színlelünk. Ha kimondjuk, hogy néha tényleg nehéz jó anyának lenni!

No és persze az sem mindegy, ki mit ért  jó alatt. Ugye? Mert ahányan vagyunk, talán annyiféleképpen határozzuk meg, mitől is jó anya valaki! 

Kérdeznék egyet!

Te kihez fordulsz vigaszért, biztatásért, amikor úgy érzed rossz anya vagy? Kitől várod, hogy azt mondja, “nem, dehogy, igenis jól csinálod!”

Én most ajánlok valamit!

Fordulj más kisgyerekes anyukákhoz. Akikkel amúgy is egy csónakban evezel. Akik tudják, mit érzel, mit gondolsz, mert néha nekik is hasonló érzései, gondolatai vannak. Akik néha rossz anyának hiszik magukat, de törekszenek arra, hogy jobbá váljanak. S felismerték, hogy ehhez az kell, hogy időnként ők is kikapcsolódjanak, feltöltődjenek.

Mert csak akkor tudsz energiát adni másoknak, ha benned is buzog az energia!

Gondolj most magadra, töltsd rendszeresen újra a lemerülő elemeket!

Ha szeretnél egy kisgyerekes anyukákból álló támogató közösséghez tartozni, akkor csatlakozz  Online Anyaklubunkhoz, és indulj el a teljes életet élő édesanyák útján, akik egy 12 hónapos program során minden életszerepüket tekintve támogatást kapnak, hogy fejlődni tudjanak. Hogy megtalálják az egyensúlyt a gyerekzsivajos mindennapjaikban.

Tagfelvételt csak negyesévente tartunk. A köztes időszakban várólistára kerülsz és értesítést kapsz a következő csatlakozási lehetőség megnyílásáról! 

 

 

 

 

 

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: