Testvérféltékenység

Testvérféltékenység

Ez a szó, azt hiszem a mi családunk szótárában nem szerepel, legalábbis a klasszikus értelemben nem. Noha nagyon tartottam attól, hogyan fog reagálni Gergő Dönci születésekor, majd pedig Dönci Memme érkezésekor, szerencsére minket elkerült a féltékenykedés. Tudom azonban, hogy nagyon sokakat érint ez a probléma, úgyhogy gondoltam, körbejárom kicsit. 

Emlékszem, hogy amikor Döncivel voltam várandós, a játszótéri anyukák sok mindennel riogattak, de ha nem is tették volna, ott voltak előttem az “élő példák”, a gyerekek. S bizony volt egy család, ahol a nagyobb kislányt annyira megviselte a testvére születése, hogy addig soha nem látott hisztikben tört ki, földhöz csapta magát, és bántotta a kisbabát. Szegény anyukának mindig résen kellett lennie, mert ha nem figyelt oda, a kislány odalopózott  kiságyhoz és karmolta, ütötte az öccsét. El sem tudom képzelni, mit érezhetett az anyuka, aki úgy készült arra, hogy kislánya mennyire örül majd a testvérke születésének és helyette egy horror showban érezhette magát.

dca4bc74a953020eefd8ed1bca9b6be8Lehet arra fogni a testvérféltékenyéget, hogy a nagyobb gyermek egyeduralma megszakad, a rá háruló kizárólagos figyelem elmúlik, osztoznia kell a szülők szeretetén. Mégis azt hiszem, nem szabad odáig fajulnia a dolognak, hogy a gyermek a konyhakőbe ütögesse testvére fejét…

Őszinte leszek, nem hiszek abban sem, hogy temperamentum kérdése, hogyan reagál elsőszülöttünk a kistestvér érkezésére. Nálunk Gergő nyugisabb, Dönci elevenebb típus és mégis mindketten örültek a következő babának.

Azt hiszem, hogy a felkészítés a helyzet megfelelő kezelésének nyitja.

Én hogyan csináltam? Elárulom.

e73d7039dc830946ccad90febfc8d6f11. Idejekorán felesleges beavatni a gyerkőcöt, hogy testvére fog születni, tehát ne a két csíknál adjuk tudtára.  😀 Elegendő akkor közölni vele a hírt, amikor már elég nagy a pocakunk és esetleg még a baba mozgását is megmutathatjuk neki. Persze a gyermek korától függ, mennyit fog megérteni az egészből, egy kisebb gyermeknek elég annyi, hogy ott lakik a kisbaba, a nagyobbnak már lehet bővebb lére ereszteni a történetet.

2. Ne áltassuk előszülöttünket azzal, hogy milyen jó lesz, ha megszületik a testvére és majd együtt tudnak játszani, hiszen ez nem igaz. Legalábbis nem azonnal. Mondjuk el, hogy a kicsi még sokat fog aludni, beszélni nem tud és sírni fog, ha éhes stb… Gergő pl. ennél a pontnál már annyira gondoskodni akart éhező testvéréről, hogy a köldökömön keresztül akarta megetetni a babát kölesgolyóval.  😎

3. Apropó gondoskodás! Elmondhatjuk a gyerkőcnek, hogy a kisbaba pelenkás lesz és Ő, a nagy testvér segíthet majd nekünk pelenkát adni, popsikrémet hozni. Gergő és Dönci Memménél már össze is vesztek a feladatokon. Pl. hogy ki adja oda a cumiját a kisasszonynak.

04f2c78b34f918d0f1844ec6ed9f6eec4. Legyünk őszinték, korának megfelelően mondjuk el a gyermeknek, hogy egy kisbaba ellátása, etetése, altatása sok idejét elveszi anyának, így nem mindig csak Vele, a nagy testvérrel fogunk foglalkozni. Cserébe viszont ajánljuk fel, hogy amíg a baba alszik, sokat fogunk játszani Vele és ezt az ígéretünket tartsuk is be. Bár hasznos dolog a mosogatás, inkább legózzunk egyet a nagyobb lurkóval. A házimunka nem szalad el. Sajnos.

5. Lélekben is készüljünk fel, hogy osztódnunk kell. Sok helyzetben kell majd mérlegelni, hogy mi a fontosabb. Nyilván ha a nagyobbnak ki kell mennie wc-re, az prioritást élvez akkor is, ha a kicsit épp etetjük.  És ha olyan ön- és közveszélyes csemeténk van, mint Dönci, aki két percig nem tud nyugton ülni, cserébe viszont minden érdekli és mindent megnéz belülről is, akkor bizony megesik, hogy menet közben etetjük a kicsit. Tudom ez helytelen, de jópárszor szoptattam vagy etettem cumisüvegből állva, csak mert szem előtt kellett tartani az aktuálisan eggyel nagyobb lurkót.

6. Az is fontos, hogy ha megérkeznek a babalátogatók, ne ájuljon el mindenki úgy a kicsitől, hogy a nagyobb gyermek létezéséről szinte tudomást sem vesznek, vagy maximum csak a kistestvérrel összefüggésben. Vele is váltsanak szót, sőt, ha lehet, kérjük meg a látogatókat, hogy először a naggyal foglalkozzanak és Őt kérjék meg, hogy mutassa meg a testvérét.

d93bcf02998bd4c2222921cf7aa0c7c67. Itt jöhet elő egy másik probléma: a nagy testvér nem engedi, hogy bárki rápillantson, urambocsá’ kézbe vegye a kisbabát. Nálunk ez akkor jött elő, amikor a játszótéren meg akarták nézni mások is a kicsit. Ilyenkor kellő türelemmel próbáljuk elmondani csemeténknek, hogy senki nem bántja, nem viszi a testvérét, csak szeretné megnézni. Vegyük Őt mi  kézbe, hagy lásson be Ő is a babakocsiba. Meséljen Ő a babáról a kíváncsiskodóknak.

Íme néhány ötlet azokra az időkre, amikor a kistestvér megérkezik a családba. Én azt hiszem, egy kis rákészüléssel, odafigyeléssel igazán széppé tehetjük az első napokat a testvérek ismerkedésekor, a kis család összekovácsolódásakor.

A nagyobb gondok úgyis később jönnek, amikor már a kicsi is mobil lesz és elindul felfedezőútra, naná, hogy a nagyobb játékai felé. Akkor jön majd a haddelhadd! 😈

Na de erről majd a holnapi bejegyzésben írok! Tarts velem akkor is!

Mentés

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: