Testvérháború 1.0

Testvérháború 1.0

Tegyük fel, hogy sikeresen átvészeltétek az első időszakot, mikor is édes kisbabátokat hazavittétek a kórházból, elsőszülöttetek pedig lelkesen vagy kevésbé lelkesen fogadta. Aztán lassan lenyugodtak a kedélyek, mert a család belerázódott a két gyermekes létbe, Te pedig anyaként növesztettél még legalább még kezet! 😀  Már épp hátradőlnél, hogy megúsztátok a rettegett testvérféltékenység elnevezésű mizériát, amikor is… 

a földön kúszó-mászó másodszülött látókörébe kerül az elsőszülött által felépített torony/használt kisautó/imádott plüsmackó és mit sem sejtve úgy dönt a kisded, hogy Ő bizony azt ott most megnézni közelebbről, sőt, LEROMBOLJA/MEGKÓSTOLJA! Micsoda skandalum!

f91e96aa544942897b469cbfea9ca752Na, pontosan innen indul az a “móka”, ami Téged hónapokig (vagy évekig, bocs) frászban tart majd. Vigyázz, kész, rajt: indul a testvérháború!

Mert ha személyekre nem is lesz féltékeny az elsőszülött gyermek, (értsd: Rajtad simán megosztozik a testvérével), a kedvenc legóval hidd el, másképp lesz majd.  😉 De ne vedd a szívedre.

Tudod, nagy sóhajtás, tízig számolás, angyali mosoly, aztán be is léphetsz a küzdőtérre.

1. Na ki az okosabb? Hát persze, hogy a nagyobb lurkó. Ergo, próbáld Őt megkérni először, hogy mutassa meg a játékot a kicsinek és biztosítsd, hogy azt se lerombolni, se megenni nem fogod hagyni.  😛 És erre tényleg figyelj is oda!

30c14d7ee26aefa848cfb4c92c4703352. Ne élj vissza ezzel a módszerrel, a kisebb gyerkőcnél hamar beindul a pavlovi reflex, gyorsan megtanulja, hidd el, hogy elég visítania és megkapja a testvére játékát. Azt már Te is látni fogod, hogy mikor csinálja a műsort direkt bosszantásból (de az nem pár hónaposan lesz még) és akkor viszont ne engedj Neki.

3. A kicsinek is meg kell tanulnia, hogy vannak dolgok, amiket tiszteletben kell tartani, ilyen pl. ha valaki játszik valamivel. Sajnos az első időben még tényleg nem direkt rombol, csak egyszerűen úgy sikerül megérkeznie a tett színhelyére, hogy szétdönt mindent, de akkor is figyelnünk kell arra, hogy biztosítsuk a nagyobb gyermek számára a zavartalan és nyugodt játék lehetőségét. Nálunk bevált az, hogy Gergő felpakolta a legót/autókat a konyhaasztalra, mert ott a kicsi még nem érte el. Vagy elvonult egy másik szobába játszani, én pedig lefoglaltam addig Döncit.

4. A legjobb, ami tehetsz, hogy mindenből van otthon kettő ugyanolyan, vagy legalábbis hasonló. Bár az sajnos nem mindig felel meg. Mert ha az egyiknél puska van, tuti az kell a másiknak is és nem lesz jó a kard, ha a fene fenét eszik is, akkor sem! Ezt persze a kisebb költségvetésű játékokra értem.

8eb9a16deaec5ee22c67574c209079785. Drágább játékok esetén pedig igenis meg kell tanulni az osztozkodást. Mert hiába kapta az elsőszülött az összes játékot, azért a kicsinek sem egyszerű a helyzete, hogy Ő mindent csak örököl, úgy a ruháit, mind a játékokat (itt persze azonos nemű gyerekekre gondolok). És hidd el, olyan nincs, hogy “légy okos, nagyfiú, csak a kicsik játszanak azzal a dedós hátrahúzós autóval”… mert ha azt kotorta elő a játéktárolóból a kisebb gyerkőc, biztos lehetsz benne, hogy abban a szent pillanatban fog olthatatlan vágyat érezni a nagyobb is, hogy azzal a háromkerekű, dedós hátrahúzós autóval játsszon.  😈

6. Szóval ekkor jön az, hogy aki előbb találta meg (vagy ha ezt nem tudod megítélni, mert Te csak a hangorkánra értél oda, és persze mindketten váltig állítják, hogy Ők találták meg, a másik ott sem volt…, nos akkor akinek a kezében az ominózus játék van) az játszhat vele először, majd kis idő elteltével cserélniük kell. Erre itt egy játékos módszer.

d2d57c5ed9dc001de4c9ba71c5e913767. Ha így sem tudnak megegyezni és tovább folyik a testvérháború az egy darab háromkerekű, dedós hátrahúzós autó miatt, akkor legjobb lesz, ha a járgányt egy időre kivonod a forgalomból. Ekkor egy helyett már két üvöltő gyerekkel állsz szemben, szóval egyre jobb a buli. Marad hát a nagy sóhajtás, tízig számolás, angyali mosoly… és megengedett, hogy elvonulj fél percre, mielőtt Te is felrobbannál, hogy miért nem tudnak egy … (tetszőlegesen behelyettesíthető bármely szépirodalmi kifejezéssel) játékon megegyezni a büdös kölkei  😆 Ja és ma már vagy hatszor vesztek össze. Ja, és még csak reggel tíz óra van…

Kitartás!!! A helyzet csak fokozódni fog, tehát muszáj lesz NEKED kitalálnod valami önsegítő technikát, hogy viszonylag higgadtan tudd kezelni a hasonló helyzeteket. Mert ezek sajonos elkerülhetetlenek ott, ahol osztozni kell a játékokon/micimackós tányéron/kék fogkefén/nagyobb pogácsán.

Te hogy viseled a testvérháborút? Van bevált módszered a civakodó gyerekek szétválasztására? Oszd meg itt a blogban, hasznos lehet mindannyiunk számára!

 

Mentés

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: