Vendég a gyerekzsivajban: dr. Ágfalvi Dóra fogorvos

Vendég a gyerekzsivajban: dr. Ágfalvi Dóra fogorvos

ágfalvi dóra fogorvos interjú

 

A mai napon gyermekeink fogainak védelmével foglalkozunk. A gyerekzsivaj blog vendége ezúttal dr. Ágfalvi Dóra fogorvos, aki elfogadta a meghívásomat és válaszolt kérdéseimre a témával kapcsolatban.

K: Szülőként nagyon odafigyelünk gyermekünk általános egészségének megőrzésére, az ősz közeledtével adjuk a C-vitamint, multivitamint, figyelünk arra, hogy izzadtan ne futkározzanak a szeles időben, sálat adunk, ha hidegebbre fordul az időjárás. De a gyermekek fogainak állapotára is ennyire vigyázunk? Egyáltalán mi várható el egy gondos szülőtől, hogy védje gyermeke fogainak egészségét?

D: Köszönöm a felkérést! Igen gyakran szembesül az ember felnőttként is azzal, hogy elmulasztotta a javasolt féléves fogorvosi szűrővizsgálatot. Persze legtöbbször erre akkor gondol, amikor már gond van.

Így van ez a gyerekek esetében is. Megítélésem szerint valóban nem fordítunk elég figyelmet a gyerekek fogazatának egészségének megőrzésére, bár egy-egy probléma akár komoly, teljes szervezetüket is érintő állapottá is allkulhat (pl.: gyulladás tovább terjedése, a fájdalom miatt nem eszik, nem iszikstb.)

A gondos szülőnek csak annyi feladata van, hogy elkerülje a fogászati problémák kialakulását gyermekénél, hogy egészségesen táplálja, ne legyen nasizás a napi 5 étkezés mellett. Illetve naponta kétszer – reggel és este – mossa meg gyermeke fogait és félévente vigye el fogorvoshoz, hogy szakember is ellenőrizhesse, hogy mindenhol sikerül-e kellőképpen tisztán tartani a fogakat, megfelelően zajlik-e a gyermeknél a fogáttörés majd a fogváltás.

fogapolasgyerekzsivaj2K: Mikortól kell elkezdenünk a fogak mosását? Jól tudom, hogy már amikor kibújnak az első fogacskák, foglalkoznunk kell velük?

D: Ez így van. Eleinte elég csak az ujjunk köré hajtogatott tiszta textil pelenkával áttörölgetni az éppen áttörő fogacskákat. Majd használhatunk a drogériákban is kapható 2-3 darabos készletben szilikonból készült már fogkefére hasonlító eszközöket, amikkel mint egy rágóka, a gyermek is tudja masszírozni az áttörő fogak mellett az ínyét, így csökkentve az ott érzett viszketést és gyorsítva a fogáttörést. Majd amikor már teljesen áttörtek a tejfogak, már normál sörtés kis fejű fogkeféket használjunk.

K: Mire kell figyelnünk a fogkefe és a fogkrém kiválasztásánál?

fogapolasgyerekzsivaj3D: Fogkefe kiválasztásánál korának megfelelő fogkefét érdemes választani, olyat, ami a gyermek hátsó fogaihoz is kényelmesen befér, így azokat is alaposan meg tudja vele a szülő tisztítani. Fogkrém használatával kapcsolatosan az a véleményem, hogy csecsemőknél nem indokolt a használata, nem tudja kiköpni, ebben az életkorban is elsősorban a mechanikai tisztítás a lényeg. A későbbiekben pedig a gyermek korának megfelelő fogkrémet kell választani a fluorid tartalom miatt, mivel a különböző korcsoportoknak javasolt fogkrémek eltérő mennyiségű fluoridot tartalmaznak.

K: Érdekelne a véleményed fogorvosként a cumiról/ujjszopásról. Mennyire igaz a tévhit, hogy előreállóak lesznek a fogak miattuk, így jobb nem engedni egyik “önnyugtató” módszert sem a gyerkőcnek. Valóban kell-e ettől tartanunk?

D: Ez egy valós probléma, de ahhoz hogy fogazati eltérés is kialakuljon éveken át és naponta szinte folyamatosan kell, hogy a gyermek cumizzon. Ez nem az önnyugtatásról szól már, hanem egy szokásról, amit a szülőnek kell mással kiváltania. Cumizzon eleinte a gyermek altatáskor, alváskor, de amikor lehet, akkor ne legyen a keze ügyében, ne szokja meg az állandó cumizást, így ahogy cseperedik sokkal könnyebben fogja abbahagyni is. Például játék közben feleslegesnek tartom odaadni a cumit. 3 éves korra érdemes teljesen elhagyni, amennyiben megoldható, de 5-6 éves korra, amikor is a fogváltás elkezdődik érdemes az ujjszopásról is leszoktatni a gyerekeket.

K: Ha úgy látjuk, hogy gyermekünk fogai nem rendeződnek szép sorba, magyarul fogszabályozásra lesz szükség, ezt mikortól érdemes elkezdeni? Számomra evidens, hogy a tejfogakkal nem kell foglalkozni, de ha kibújnak a rendes fogak, és látszik, hogy valami nem stimmel, érdemes már egész kis iskolás korban elkezdeni a fogszabályozást? Mi erre a legjobb időpont?

D: Először is arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a gyerekeket az első életévük végefelétől kezdve érdemes szintén félévente magunkkal vinni a fogorvos nénihez vagy bácsihoz. Egyrészt ismerkedik a közeggel, másrészt pedig folyamatosan ellenőrzik a fogak áttörését, későbbiekben pedig a fogváltás folyamatát. Az eltérő fogazati eltérések eltérő kezeléseket igényelnek, így érdemes, ha a fogorvos úgy látja jónak, fogszabályzó szakorvos véleményét is kikérni az adott szituációról. A tejfogakat valóban nem szabályozzuk, viszont nagyon fontosak a leendő maradó fogak helyének fenntartása miatt. Hiszen, ha elveszít a gyermek idő előtt egy tejfogat, ott nagy valószínűséggel a maradó fogazatban fogtorlódás vagy akár egy-egy fog fogíven kívüli áttörése is előfordulhat. Így kisarkítva, ha vigyázunk a tejfogak állapotára, nagyobb az esély arra, hogy nem szorul a későbbiekben a gyermekünk fogszabályzó kezelésre az előbbi okok miatt.  

fogapolasgyerekzsivaj4K: Az óvodában a gyerekek rendszeres fogászati szűrésen vesznek részt, és úgy tudom, Te is jársz be, hogy a helyes szájhigiéniára oktasd a lurkókat. Milyen módszereket vetsz be, hogy a gyerekeknek kedvet csinálj a fogaik ápolásához?

D: A gyerekek fantáziája határtalan. Nagyon színes és nagyon izgalmas az ő kis világuk. Mindenből mesét lehet kreálni. Így én elsősorban mesésen, mókázással, bohóckodással kezdtem a legelején a kiscsoportban. Meséltem a Manókról, akik vicces nagy cilinderes kalapjaikban ülnek a fogacskákon és falatozzák a finomabbnál finomabb sütiket, tortákat, főleg csokitortát… és elmesélem, hogy minél jobban érzik magukat, annál beljebb rágják magukat a fogakba, odaköltöznek és várják a finom falatokat. Hogy a gyerekeknek ne legyen csúnya, fekete a fogacskájuk, elmondom azt is, hogy mit nem szeretnek ezek a Manók… és megtanuljuk az alapjait a fogmosásnak. A legfontosabb persze, hogy otthoni fogmosás alatt a szülő meséli tovább a történetet, hogy éppen melyik fogon milyen színű kalapban milyen tortát eszik éppen a Manó…

Egy másik megközelítés, ami a 2 éves kisfiamnál lassan egy éve működik, az autós mese. Neki nínós autók vannak a szájában és fogmosáskor azt nézem, hogy éppen melyik fogacskáról kergeti el a rossz Manókat a rendőr autó. De tulajdonképpen ez bármivel eljátszható, ami éppen a gyermekünket leköti. Praxisomban voltakmár Hupikék törpikék és Hókuszpók Sziamiauval, vagy éppen Minyonok. Tényleg csak a fantáziánkra kell hagyatkoznunk.

A nagyobb óvodásoknál gondolkodtató feladatokkal is kiegészül az ovis találkozásunk, ahol megbeszéljük azt is többek között, hogy a gyümölcsök milyen egészségesek, de a gyümölcslevekkel nem árt vigyázni, hiszen azok mértéktelen fogyasztása szintén a fogacskák szuvasodásához vezethet.

K: Úgy tudom, hiába szeretnek a gyerekek önállóskodni a fogmosásban (is), mindenképpen fontos, hogy mi tisztítsuk a fogaikat.  Mire kell figyelnünk?

D: Fontos dolog, hogy a gyerekeknek kb. 12 éves korukig nincs meg a kellő kézügyességük ahhoz, hogy a saját fogaikat megtisztítsák, így addig azt a szülőnek kellene mosnia reggel és este. Senki sem születik azzal a tudással, hogy tökéketes szájhigiéniát tarson mind magának, mind  gyermekének. Nem kell szégyellni segítséget kérni ehhez. A védőnő, a gyermekorvos és itt vagyunk mi fogorvosok is, hogy segítsünk a helyes fogmosási technika elsajátításában. Az elhivatott kollégákkal csak örülünk annak, ha van igény ennek a tudásnak a megszerzésére.

fogapolasgyerekzsivaj5K: Gyerekkoromból emlékszem a Nyalókás Gergős mesekönyvre, amelyikben a Fognyűvő Manó megtámadta a sok édességet fogyasztó kisfiú fogait és persze fogorvoshoz kellett mennie. Azt hiszem, minden szülő próbálja kontroll alatt tartani a gyerekek édességfogyasztását. Fogorvosként mondd meg nekem, mennyi az annyi? 🙂 Vagy csak az a lényeg, hogy rendszeresen mossunk fogat és akkor megóvhatjuk a fogakat a szuvasodástól?

D: Én szülőként úgy gondolom, hogy nem lehet a gyerekeket az édességektől eltiltani. Ha te nem veszed meg neki, akkor megveszi majd más a családban vagy kap a barátaitól. A tiltás csak több bajt hoz. A lényeg a mértékletesség. Főétkezést követően kapjon édességet és ha lehet választani, akkor inkább jó minőségű csokit egyen és ne cukorkát. Majd miután megette, amit meg szeretett volna enni, igyon vizet vagy valami alacsony cukortartalmú levet és a lényeg, hogy kb. 20 perc elteltével szabad csak fogat mosni az étkezés befejezését követően, ne pedig azonnal. Kell a fogak felszínének egy kicsit remineralizálódniuk a nyálból ahhoz, hogy az azt követő fogmosással ne károsítuk a fog felszínén kialakult meggyengült foganyagot. A nassolást kerülni kell. Legyen meg az 5 étkezés, a napi kétszeri fogmosás a szülőkkel, mint egy közös program a nap végén együtt mesélősen és tényleg csak félévente kell fogorvosi rendelőbe lépni, akkor is azért, hogy megnézzük, hogy még mindig magasra tud-e menni a fogorvosi kezelőszék.  😀 

K: Köszönöm szépen Dóra, hogy válaszoltál a kérdéseimre! Remélem sikerült kicsit felhívni az anyukák figyelmét arra, hogy a gyerekek fogainak védelme épp oly fontos, mint az, hogy megelőzzünk egy náthát, vagy gyomorrontást!

D: Félévente félóra a fogorvosnál és nagyobb eséllyel kerüli el a gyermekünk a fogfájás okozta fájdalmat. Szerintem ez megoldható minden családban, ahol szeretnének odafigyelni gyermekeik egészségére. Én köszönöm még egyszer a meghívást!

Figyelem! Figyelem!  😀 

Dóra munkahelyén a Color Dental Fogászati Stúdióban mind a gyerekek, mind a felnőttek ingyenesen vehetnek részt a fogászati szűrésen, ezzel is motiválva a szülőket, hogy csak időt kell rászánni, nem pénzt a gyerekre. A cím: 1124 Budapest, Fürj u. 27. Bejelentkezés: 20/363-8123.

Mentés

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: