VENDÉG A GYEREKZSIVAJBAN: Lay Boglárka

VENDÉG A GYEREKZSIVAJBAN: Lay Boglárka

Ebben a sorozatban vállalkozó anyukák mesélnek az indulásról, a kezdeti nehézségekről, az első sikerekről és arról, hogy hogyan tudnak dolgozni gyerekek mellett/mellől, hogyan menedzselik az életet dolgozó nőként!

Ismerd meg most Lay Boglárkát és a BogBag-et!

Mivel foglalkozol Bogi? Mutasd be a vállalkozásodat!


Lay Boglárka vagyok a BogBag termékek megálmodója és készítője.
Egyedi, névre szóló textil és filc termékeket tervezek és készítek. Sok szezonális termékem van, mikuláskor névre szóló mikulászsákokat, karácsonykor filc manókat, illatosított textil szaloncukrokat, tavasszal kokárdákat tavaszi manókat, húsvétkor nyuszis BogBageket készítek. 
Számomra fontos a környezetvédelem, a pamut termékeim biopamutból készülnek.
A pamut szatyraim a BogBagek trendi mintásak, moshatóak, összehajthatóak, kis helyen elférnek a női táskában, így nincs szükség egy újabb nejlon szatyorra.
Készítek még egyedi, névre szóló gymbageket, kispárnákat.
A BogPack egy természetes és környezetbarát méhviaszos textilszalvéta, ételcsomagoló, mely lemosható és újrafelhasználható. Nemcsak mutatós, hanem alternatívja az egyszer használatos folpacknak és alufóliának.

 

Kihez, kiknek szól a terméked, szolgáltatásod?

Elsősorban kisgyerekes anyukáknak, mivel az Ő igényeiket ismerem én is anyukaként a legjobban, de természetesen nem csak Ők vásárolnak. Volt már nagymama, aki az unokáit lepte meg egyedi általam készített termékekkel, apukák akik mikulásra ajándékozták meg az egész családot.
 

Honnan jött az ötlet? Honnan indult ez az egész?

Már kislányként szerettem mindenfélét alkotni fából, papírból, fonalakból és persze anyagokból. Később hímeztem, kötöttem, picit belekóstoltam a horgolásba is, de aztán a varrás lett az igazi kifejezőeszközöm és a szerelem a textilek és a filcek.
Az első varrógépemet először csak jó messziről szemléltem, féltem, hogy mi lesz ha elrontom vagy rosszul varrom meg az anyagot  🙂 
Aztán kisfiam születésekor szerettem volna neki egy pamut fejvédőt a kiságyba, a boltokban nem kaptam olyant, ami én megálmodtam, így végül megvarrtam neki én.
Ahogy nőttek a gyermekeim, mindig volt valami újabb varrnivaló, ötlet, jöttek a kis szütyők, a mosható pamut szatyrok, a forma kokárdák, a filc torta, a manók, a gymbagek, a méhviaszos szendvics csomagolók.

Szenvedélyesen gyűjtöttem mindent, ami az anyagokkal kapcsolatos. Lassan, de biztosan ellepték a lakást az anyagok, gombok, kapcsok, szalagok és mindenféle mütyűrök, így kénytelen voltam lassan feldolgozni őket. 
Örök álmodozó vagyok, aki sose bír nyugton maradni, mindig csinálok valami újat, mást, szeretek tanulni, új dolgokat kipróbálni, így van ez az anyagokkal is. Igyekszem egyedi dolgokat készíteni, amik színesek, derűt sugároznak és nem tucat termékek.

 

Mikor kezdtél el foglalkozni a BogBag-gel? 

Az első takarót pont 10 éve a kisfiamnak varrtam. Azóta sok mindent készítettem ajándékba, a családnak, de az első termékem, ami már tudatosan eladásra készült egy BogBag, amiért pénzt is kaptam,  4 éve készült. 

 

Előtte mivel foglalkoztál, milyen volt a váltás, hogy élted meg?

Hú, elég sok mindent csináltam az elmúlt 25 évben, de semmi nem volt hiába, mindenből igyekeztem tanulni, fejlődni, tapasztalatot gyűjteni.   😀 
Érettségi után pár évig audiovizuális könyvtárosként dolgoztam a VIII. kerületben majd később a VII. kerületben is, imádtam a könyveket, az emberek és a könyvtár világát. Izgalmas volt megismerni az embereket, beszélgetni velük irodalomról, zenéről, filmekről vagy az élet apró történéseiről, sok barátság született a könyvtárban. 
Később voltam diszpécser, könyvelő, dolgoztam piackutatóként és telefonos ügyfélszolgálaton, megfordultam kis cégnél és nagy multinál is, valahogy mindig csak beszéltem és beszéltem minden munkahelyemen.  🙂 
A mai napig szeretem a vásárlóimmal a személyes találkozásokat pont emiatt, jó megismeri őket akár csak 1-2 mondta erejéig vagy hosszabban, ki hogy ér rá éppen.
Vannak visszatérő vásárlóim is, nekik köszönhetek a legtöbbet, inspirálnak, új dolgok elkészítésére kérnek vagy sokszor együtt találjuk ki, milyen legyen egy hátizsák vagy egy kispárna vagy hogy nézzen ki az a bizonyos manó.

Már több éve dédelgettem a vállalkozásomat, nemrég fejeztem be a női szabó szakiskolát, hogy ne csak hobby szinten, hanem az alapoktól tudjam a varrás csínját-bínját. Bár mai napig sok minden készül kézi varrással, szeretek kézzel varrni, a kokárdák, a manók, torták mind kézi varrással készülnek.
Tavaly ősszel adódott egy lehetőség, pályáztam és nyertem, így semmi se állíthatott meg, hogy végre belevágjak ne csak az anyagba, hanem a vállalkozói létbe is.

Szeretek a magam ura lenni, fontos volt, hogy úgy alkothassak, ahogy én szeretnék, én szabjak határt a korlátjaimnak. Szeretek mindent egy kézben tartani, élvezem az anyag megvételétől, a megvalósításon át a csomagolásig az egész folyamatot.

Két gyerekem van, akinek gyereke van tudja, ha gyereked van akkor egy biztos a változás, emiatt is fontos volt, hogy az időmet én oszhassam be. Ha kell, tudjak értük korábban menni  a suliba vagy akár ne dolgozzak egy nap és velük tudjak lenni. 

 

Hogy ment a kezdet?

Tavaly ősszel lettem egyéni vállalkozó, mialatt iskolába jártam és mellette heti két napot dolgoztam máshol is. Rögtön belecsöppentem a mikulás és karácsonyi szezonba, hirtelen annyi megrendelésem lett szerencsére, hogy alig győztem.
Nem voltam felkészülve ekkora megrendelésre, nehéz volt néha, 8-ig a gyerekekkel foglalkoztam, lefektettem őket és utána hajnal 1-2-ig dolgoztam, készítettem a mikulás zsákokat, varrtam a manókat, illatosított textil szaloncukrokat.Mik voltak a legnagyobb kihívásaid?

Szerintem, ha megkérdezed a vállalkozónővé vált anyukákat, biztos, hogy mindenki azt mondja, hogy az idő beosztása. Hogy egy nap helyt álljál, mint, vállalkozónő, mint anya, mint feleség, mint házvezetőnő, mint szakács és beleférjen a 24 órába egy kis énidő is. 
Na ez az, ami nekem gondot okozott az első időkben, de lassan sikerül megtalálnom az egyensúlyt és remélem ezt a körülöttem lévők is így látják.:-D 

Ami még nehézség volt, hogy nem mindenhez értek kellő szinten, nem vagyok Facebook guru, marketing zseni, de igyekszem folyamatos tanulással, sok baráti segítséggel ezt is megoldani.

 

Mik az első sikereid?

Sok kisebb sikeres pillanatom volt már szerencsére.
Szerencsés vagyok, hogy azt csinálhatom, amit szeretek; a mai napig furcsa nekem, hogy van aki fizet azért, amit én kedvtelésből elkészítek, de nagyon jó érzés mikor látom, hogy tetszik a vásárlónak a termékem, ez is a siker egy mércéje.

Siker az amikor egy vásárló visszatér és újabb megbízást ad vagy mikor együtt valósítjuk meg az elképzelését.

 

A családod hogy fogadta a vállalkozásodat, támogatnak?

Az elmúlt két évben iskolába jártam heti 3 nap, ezeken a napokon a férjem és az apukám hozták el a gyerekeket a suliból, ez nagy segítség volt. 
A gyerekek lelkesek, örülnek, cukik, ahogy az iskolában mesélik mindenkinek, hogy anya miket készít.
A férjem inkább a vállalkozás papírmunkájában segít, ahhoz nekem nincs türelmem az online beküldözgetésekhez, neki több van.  🙂 
 

Hogyan tudod mindezt gyerek(ek) mellett menedzselni, mikor van rá időd?

Heti 2 nap máshol is dolgozom, a maradék 3 napban csinálok mindent.
Napközben alkotok, míg a család nincs itthon, illetve ilyenkor intézek minden mást is,  a házimunkákat, a bevásárlás és a főzést az anyag beszerzéseket, postát és mindent ami egy vállalkozással és egy családdal együtt jár.

Én megyek 4 órakor a gyerekekért az iskolába és este 8-ig együtt vagyunk, ilyenkor csak velük foglalkozom és ha lefeküdtek utána szoktam megint dolgozni még általában éjfélig.

 

Mesélj kicsit a családodról!

Újpest kertvárosában élünk már 15 éve, illetve én ebben a kerületben is születettem.
Van egy 9 éves kisfiam és egy 6,5 éves kislányom. A férjem php programozó, nálunk Ő képviseli a reál vonalat és ahogy nézem a fiam is inkább majd ezt az irányt követi, kedvence a környezet és a matek, bár imád olvasni, ebben rám hasonlít.  😀 
A lányom és én inkább a humán vonal és az örök álmodozók táborát erősítjük, vidámak vagyunk, sokat beszélünk és pörgünk állandóan. Azt hiszem így alkotunk mi teljes egységet négyen.  🙂 

 

Igazi kihívás otthonról dolgozni, hisz mindig a szemünk előtt van a mosatlan… 🙂 Milyen praktikád van, hogy haladj is a munkával és otthon is rend legyen? Hogyan osztod be a napodat? 

Hát nehezen, állandóan időhiányban szenvedek, mint minden anya szerintem.
Reggel kb. 9-ig szoktam a házimunkákat intézni, utána délig varrni szoktam vagy tervezem az új termékeket  dél körül van egy nagyobb szünet, ilyenkor főzök, ebédelek, közben átnézem az üzeneteket,  emaileket, aztán még fél 4-ig megint dolgozok és megyek a gyerekekért. Van, hogy korábban elindulok és útközben még elintézek pár ügyet és bevásárolok.

 

Mi a legnagyobb tanulságod a vállalkozói léttel kapcsolatban?

Nem érthetsz mindenhez és ha segítséget nyújtanak, fogadd el!
Nehéz mindent egyszerre csinálni, főleg az elején, mikor nincs annyi tőkéd, hogy kiadd a munkát egy szakembernek.
De szerencsére nagyon szuper Facebook csoportok vannak, ahonnan nagyon sok segítséget kapok és nagyon sok együttműködés is születik más anyukákkal.

 

Van valami, ami másképp csinálnál, ha újra kezdenéd?

Jó kérdés, talán több kezdő tőkével kezdeném és jobban tartanám magam az üzleti tervemhez. De éppen attól jó, hogy folyamatosan tanulok én is a magam ütemében, így nem csak a vállalkozásom fejlődik, hanem én is.

 

Mi a legmerészebb álmod a vállalkozásoddal kapcsolatban?

Eljutni a bevételből a családdal a Kanári-szigetekre, jól mondom Kata?  🙂 
Komolyra fordítva a szót, jó lenne megélni belőle tisztességesen.
Idővel szeretnék majd más anyukáknak is munkát adni, ha már nem bírom egyedül. Sok fejlesztési tervem van, szeretnék egy saját kis műhelyt, varrodát, ahol elférnék az anyagaimmal, mert lassan kinövöm a nagyszobát. 
Jó lenne egyszer egy saját kis üzletet nyitni, ahol az én és más kézműves anyukák termékeit lehet megvásárolni. És jó lenne végre egyszer utolérni magam minden téren.  🙂 

 

Mit üzensz azoknak az anyukáknak, aki most szeretnének vállalkozást indítani gyermek mellett vagy GYES után? Milyen tanácsod van számukra?

Ne akarjanak mindent egyszerre, legyen üzleti tervük és higgyjenek önmagukban és a vállalkozásukban, talán ez a legfontosabb!
Legyen kezdő tőkéjük, mert sok pénzt kell beletenni egy vállalkozásba, ahhoz, hogy működőképes legyen és pénzt is hozzon a konyhára. 

 

Kívánok sok sikert, megvalósult terveket és álmokat a munkádban, na és persze a magánéletben is!

Köszönöm szépen!

A BOGBAG-RŐL ITT TUDHATTOK MEG TÖBBET!

 

Ha édesanyaként Te is azon gondolkozol hogy vállalkozást indíts, vagy szeretnéd sikeresebbé tenni meglévő vállalkozásodat, nézd meg, miben tudlak segíteni! [maxbutton id=”2″ ]

 

%d blogger ezt szereti: