VENDÉG A GYEREKZSIVAJBAN: Mayr Éva

VENDÉG A GYEREKZSIVAJBAN: Mayr Éva

Ebben a sorozatban vállalkozó anyukák mesélnek az indulásról, a kezdeti nehézségekről, az első sikerekről és arról, hogy hogyan tudnak dolgozni gyerekek mellett/mellől, hogyan menedzselik az életet dolgozó nőként!

Ismerd meg most Mayr Évát és az Online Jóga Akadémiát!

Mivel foglalkozol Évi? Azaz Mevu, hiszen a jógás közösség inkább így ismer… Mutasd be a kérlek a vállalkozásodat!

A tradicionális jóga népszerűsítését tűztem ki célomul úgy, hogy minél több ember számára elérhetővé tegyem magas minőségben. Tizenéves koromban ismerkedtem meg a jógával, több mint 25 éve, és az ezen idő alatt felgyűlt tapasztalataimból gyúrok össze olyan programokat, amelyeknek én is örültem volna anno vagy ma.

 

Kihez, kiknek szól a terméked, szolgáltatásod? 

Valahogy mindig időhiányban szenvedtem, ezért nagyon sokat tanultam autodidakta módon online és offline anyagokra. Ezért olyan embereknek szánom, akik szintén így tanulnak, kevés az idejük, de magas minőséget szeretnének elérhető módon. Tipikusan ők a családanyukák, akiknek kevés az idejük, de szeretnének fejlődni, tanulni, közösségben lenni és nem utolsó sorban stresszmentesíteni és magukkal törődni.

 

Honnan jött az ötlet? Hogyan indult ez az egész? 

Az valahogy velem született motiváció, hogy ami jót találok, azt szeretném megosztani másokkal. Mivel sok mindent kipróbáltam, emellett mindig kerestem azt, amiről úgy éreztem, hogy ez az „igazi jóga”, és azt kevés helyen találtam meg – így amikor összeállt bennem a kép, hogy mi is az, amit kerestem anno, akkor úgy gondoltam, hogy ezt érdemes lehet másokkal is megosztani. Először csak pár emberrel. Aztán annyira elégedettek voltak, hogy egyre több embert hívtak el, elindult egy közösség. Az hogy az órákat online is megosztom és bemutatom, egyszerűen jött magától. Hiszen én a legtöbb dolgot otthon tanultam, már egész korán igénybe vettem digitális szolgáltatásokat. Már az első órákat elkezdtem rögzíteni, zárt felületeken megosztani, hogy az óráimra járók otthon is tudjanak gyakorolni. Egyértelmű volt, hogy ha eljönnek heti egyszer az órára, az nem elég. Ahogy anno nekem sem volt elég. Heti órarendet készítettem magamnak tizenéves koromban és minden nap más gyakorlatsort végeztem el reggelente. Erre szerettem volna őket is motiválni azzal, hogy felveszek rövidebb, hosszabb leckéket.

Ez a gondolatmenet be is vált. A tavaly év elején feltöltött 10 perces gyakorlatsort – amely már publikusan elérhető a csatornámon – például mára 127000-n nézték meg. Azaz ennyiszer gyakoroltak rá. Ez a ma világban sokkal életszerűbb és hasznosabb is, mint heti egyszer eljárni jógázni. Tehát napi 10 perc talán hasznosabb, mint heti egy hosszabb gyakorlás. A legjobb az lenne, ha naponta minden órában picit jógáznánk, akár mentálisan, a légzésünkre figyelve….:)

 

Mikor kezdtél el foglalkozni vele? 

A jógával tizenéves koromban. Az Online Jóga Akadémiát 2015-ben indítottam, akkor 5 éves volt a kisfiam.

 

Előtte mivel foglalkoztál, milyen volt a váltás? Hogyan élted meg?  

Munka és gyerek mellett indítottam és nem váltottam. Korábban próbáltam meg váltani, amikor saját Business coaching vállalkozást kezdtünk egy társammal. Hamar bebizonyosodott, hogy inkább 2-4 év szükséges egy váltáshoz, ha nulláról indulunk. Illetve sok bizonytalanságot hordoz egy vállalkozás. Számomra egyelőre egy főállás nyújtja a megfelelő biztonságot és biztosítja azt, hogy amit igazán szeretek, ne legyen egyfajta „szükséges megélhetési forrás”. Persze jó lenne még többet ezzel a területtel foglalkozni – de azóta tudatosan megfigyeltem, hogy aki jógázásból vagy más segítő foglalkozásból él, ők is sokszor az idejük jelentős részét marketinggel és üzletépítéssel töltik. Ezt csinálom a főállásomban is. Én az emberek és saját magam fejlesztésére szeretném szánni az értékes időm.

 

Hogy ment a kezdet? 

Nagyon jól ment, kialakult egy aktív közel 100 fős közösség. Nagyon sok embert megtanítottam jógázni. Ezzel párhuzamosan az üzleti részeket is elkezdtem építeni. Azt éreztem, annyi dolog fut párhuzamosan, de nagyon lassan haladok. Weboldal, szövegezés, új oktatóanyagok, logo tervezés, új internetes online rendszer, számlázóprogram, stb. Nagyon sok energia, amihez volt lelkesedésem. Hamarosan azt vettem észre, ezek a dolgok működnek, kész vannak, most már csak működtetni kellene őket. Sajnos nagyon sok lehetőséget nem használok ki. Marketingesként tudom, mennyi lehetőségem lenne még – akár a Facebookon, Instagramon, a saját blogomban vagy a hírlevelemet illetően. Aztán ezeket inkább elengedtem, hogy megmaradjon a jó érzés, ami a témához köt. Újabb „feladatokat” nem szerettem volna magamnak generálni. Azt a részét csinálom ezeknek, ami lelkesedéssel tölt el és úgy spontán jön.

 

Mik voltak a legnagyobb kihívásaid?  

Sok a tervem, kevés az időm és minden sokkal több időbe telik, mint elsőre tervezem.

Az online videózáshoz, tartalommegosztáshoz rengeteg digitális tudás kell. Nagyon sokszor véletleneken keresztül jutottam el olyanokhoz, akik végül segítettek kiválasztani egy mikrofont, elkészíteni egy videót, megmutatni, mi az, amit csinálhatnék jobban. Nélkülük nem lennének ilyen minőségiek az anyagaim. Nagyon nagy kitartás kell ma a digitális téren. Mindig van jobb és egyszerűbb megoldás, de ezek kötlségek megoldások és időigényesek. Nagyon sok olyan dolgot kellett megtanulnom, amit sosem szerettem: hangot, videót vágni, új digitális eszközöket használni, stb.

 

Mik az első sikereid?

Nagyon nagy sikernek éltem meg, hogy kialakult egy élő közösség a korábbi munkahelyemen, akik velem jógáztak. Utána átterelődött ez online-ra, hiszen egy közösség jógázik most a videóimra. Őket már nem ismerem – ezen dolgoznom kell, szeretném őket is közösséggé formálni. Ez a jövő éves tervem, egy anyukás közösséget létrehozni.

 

A családod hogy foadta a vállalkozásodat? Támogatnak?  

Nélkülük nem lehetett volna végigcsinálni ezt. Támogatnak mindenben. Amikor a családi nyaralásokon is napokat szánunk a videóim rögzítésére, ahhoz elég nagy támogatásra van szükség😊. Szerencsére megkapom.

 

Hogyan tudod mindezt a gyermeked mellett menedzselni? Mikor van rá időd? 

Általában este, vagy reggel. Kigondolni, tervezgetni pedig lépten-nyomon. Van egy tervezőfüzetem. Abba leírom az ötleteket, aztán rendezem, priorizálom és  felosztom hetekre, hónapokra őket. Egyre többször az a fő feladat, hogy kihúzzam a lista nagy részét és meghatározzam a fő prioritást. Több év alatt megtapasztaltam, hogy úgyis mindig csak egy irányt tudok aktívan építeni.

 

Mesélj kicsit a családodról! 

Egy támogató férjem van, akinek a hobbija a virtuális szemüveggel való autóversenyzés. A kisfiam már 7,5 éves és most várjuk a második babánkat, ő is fiú, és 1 hónap múlva érkezik hozzánk. 😀 

 

Igazi kihívás otthonról dolgozni, hisz mindig a szemünk előtt van a mosatlan.. Milyen praktikád van, hogy haladj is a munkával és otthon is rend legyen? Hogyan osztod be a napodat?  

Amikor itthonról dolgozom a főállásomban, akkor egyértelmű, hogy leülök dolgozni és becsukom úgymond a szemem az itthoni dolgokat illetően. Ha magamnak csinálom a dolgokat, akkor hajlamos az ember összekeverni a saját vállalkozásához kötődő és a háztartáshoz kötődő dolgokat. Mikor ezt észrevettem, úgy döntöttem, hogy aszerint priorizálok, mit mikor lehet megcsinálni. Mosogatógépet lehet fáradtan is pakolni este, de nem lehet nagyobb projektet menedzselni. Ez motivál arra, hogy a nagyobb szabad blokkokat megtartsam az alkotásnak. Egyébként meg ha már elkezdtem, nehéz abbahagyni. A másik nagy probléma… Mert reggel fáradt leszek.

 

Mi a legnagyobb tanulságod a vállalkozói léttel kapcsolatban?  

Több idő és ráfordítás szükséges mindig, mint amit gondolunk.  Hiszen még sosem csináltuk korábban, ezért most szerzünk tapasztalatot. Fontos tisztázni, mit várunk és mi az, amit jó szívvel befektetünk. Így tudjuk a jó érzéseket fenntartani és nem lesz csalódás belőle. Ez egy önmagát építő kör. Nem érdemes sokkal többet áldozni rá, mint amit szívesen tennénk – időben, pénzben – mert kimerülünk és elfáradunk. A legtöbb vállalkozásnak szerintem 2-5 év kell, hogy nyereséges legyen. Ezt kevés helyen tanítják. Az első 2 év nehéz, ha az ember szeretne belőle megélni és nincs tisztában azzal, milyen befektetéssel jár egy új dolog elindítása. Ez az első két év egy pszichológiai kihívás is.

 

Van valami, amit másképp csinálnál, ha újra kezdenéd? 

Nagyon sok mindent kipróbáltam, amit nem folytattam. Ezek azonban fontos tapasztalatok voltak abban, hogy mi az, ami nem biztos, hogy az én utam, és hogy mennyi energia ennyi irányt fenntartani (például futókkal foglalkozni). Tehát ki kell válasszam a fő irányaimat. Tehát nem csinálnék máshogy semmit. Azaz talán jobban és többször összegezném a sikereimet, projektjeimet– nem csak magamnak.

 

Mi a legmerészebb álmod a vállallozásoddal kapcsolatban?

Nem kérdés számomra, hogy eljön az idő, amikor már csak ezzel foglalkozom. Amikor már magától jön az élettől a „felkérés”. Addig nem erőltetem. Addig tanulok és megosztom, amit tanultam.

 

Mit üzensz az anyukáknak, akik most szeretnének vállalkozást ndítani gyermek mellett vagy GYES után? Milyen tanácsod van számukra?

Legyenek türelmesek, kitartóak és lelkesek. Kezdjék kicsiben, nagyon gyakorlatiasan. Ha szeretnének már most megélni belőle, akkor meg pláne. Ha hosszabb idő kell a felfutáshoz, akkor legyenek reálisak a befektetendő időt és pénzt illetően. Szerezzenek hozzá otthonról is támogatást. És határozzák meg, meddig tudnak a sikerre időben várni és határozzanak meg egy B tervet, ha ezt az időt túllépnék. Ez nagyon nagy megnyugvást tud adni mindenkinek és felszabadítja azt az energiát, amit aggódásra fordítanánk.

 

Kívánok sok sikert, megvalósult terveket és álmokat a munkádban, na és persze a magánéletben is!

Köszönöm szépen!

 

AZ ONLINE JÓGA AKADÉMIA OLDALÁT ITT TALÁLOD!

FACEBOOK OLDALA INNEN ELÉRHETŐ!

 

Ha édesanyaként Te is azon gondolkozol hogy vállalkozást indíts, vagy szeretnéd sikeresebbé tenni meglévő vállalkozásodat, nézd meg, miben tudlak segíteni!        [maxbutton id=”2″ ]

 

 

 

%d blogger ezt szereti: