VENDÉG A GYEREKZSIVAJBAN: Mohilla-Makó Zsuzsanna

VENDÉG A GYEREKZSIVAJBAN: Mohilla-Makó Zsuzsanna

Ebben a sorozatban vállalkozó anyukák mesélnek az indulásról, a kezdeti nehézségekről, az első sikerekről és arról, hogy hogyan tudnak dolgozni gyerekek mellett/mellől, hogyan menedzselik az életet dolgozó nőként!

Ismerd meg most Mohilla-Makó Zsuzsannát és a CsakraTeát!

Mivel foglalkozol Zsuzsi, mutasd be a vállalkozásodat!

Természetgyógyász, fitoterapeuta vagyok, a CsakraTea márka megálmodója.

Szeretném a gyógynövény teákat élvezeti teaként is elterjeszteni, így olyan teákat fejlesztettem ki, amit szívesen isznak az emberek.

A CsakraTeák olyan jóízű gyógynövény teák, melyek hatóanyagukkal és energiájukkal egyaránt segítenek.

 

Kihez, kiknek szól a terméked, szolgáltatásod?

Azoknak a teázást szerető embereknek, akiknek fontos a családjuk egészsége, nyitottak a természetes gyógymódok felé.

Kisfiaim kérésére külön alkottam egy olyan teát, amit már a legkisebb gyerekek is ihatnak, hogy a család együtt teázhasson.

Túlhajtott embereknek ajánlom a Nyugalom Szigete csomagot, ami a 3 szívcsakrához kötődő teát tartalmazza.

 

Honnan jött az ötlet? Honnan indult ez az egész?

Természetgyógyászként sokan kértek tőlem tearecepteket és teakeverékeket. Ebből jött az ötlet, hogy nagyobb méretben gondolkodjak. Kialakítottam a saját recepteket, egy barátom elkészítette a grafikát, és indulhatott az első gyártás.

 

Mikor kezdtél el foglalkozni a vállalkozással? 

Amikor a gyerekek még picik voltak természetgyógyászként dolgoztam és volt egy gyógynövényes-táplálékkiegészítős webshopom. Ezt alakítottam át, amikor a CsakraTea megszületett.

 

Előtte mivel foglalkoztál, milyen volt a váltás, hogy élted meg?

Közgazdászként jöttem el babázni, egy multicégnél voltam csoportvezető. Sejtettem, hogy oda már nem fogok tudni visszamenni kisgyerekes anyukaként. Elkezdett érdekelni a természetgyógyászat, az első tanfolyamokat még munka mellett végeztem, később a gyerekek mellett folytattam a tanulást. Mire bölcsisek – ovisok lettek, már ezzel tudtam foglalkozni.

 

Hogy ment a kezdet?

Lassan és nehezen tanultam bele a vállalkozó létbe. Az „úgyis otthon vagyok” szemlélet miatt a rugalmas munkabeosztás sokszor kevesebb munkát jelentett.

Aztán elkezdték egyre többen megismerni a CsakraTeát, és érdeklődni.

 

Mik a legnagyobb kihívásaid?

Terjednek az online boltok, de sokan továbbra is szeretik saját szemükkel látni, kézbe venni vásárlás előtt a teákat. Így egyik legfőbb feladatunk a viszonteladó boltok számának növelése, hogy még több helyen meg lehessen venni a teákat.

 

Mik voltak az első sikereid?

Folyamatosan jönnek a pozitív visszajelzések arról, hogy kinek miben segítettek a teák.

Leglátványosabb gyors sikereket a Torokcsakra teával értünk el a megfázások, torokfájás, hangszálproblémák esetén.
A Tisztítókúra kíván egy kis kitartást, de akik az első 1-2 héten túljutnak, általában energikusabbnak, könnyebbnek érzik magukat.

Külön öröm volt, amikor tavaly az egyik ásványbörzén, ami a negyedik vásárom volt, már a vevők 30%-a visszatérő vevő volt.

 

A családod hogy fogadta a vállalkozásodat, támogatnak?

Először furcsállták, hogy nem „rendes” munkahelyre megyek dolgozni, így nem volt azonnali bevételem sem. Fix 8 órás munka mellett viszont nem tudnám a gyerekeket 4-re tornára, úszásra vinni, reggel rohanni kellene, és a nyári szünetet is komoly gond lenne megoldani.

Mostanra mindenki megszokta ezt a felállást, és támogatnak benne. Ahogy én is támogatom a férjem kiszámíthatatlan idejű munkáját.

 

Hogyan tudod mindezt gyerekek mellett menedzselni, mikor van időd dolgozni?

A fiúk már ovisok, így van napi 6 órám. Amikor épp egészségesek és nincs oviszünet.

Az átlagos vállalkozó állandóan dolgozik, én este és hétvégén csak kivételes esetben dolgozom.

Legnagyobb előnye, hogy bármikor átmenetileg le tudom csökkenteni napi 1-2 órára a munkát, amikor a család miatt éppen erre van szükség.

 

Mesélj kicsit a családodról!

Két kisfiam van: Dani 5, Zsombi 7 éves, még mindketten oviba járnak. Nyáron költöztünk új házba, ahol végre saját íróasztalom lett a dolgozóban. Az aktuális kihívásunk az iskolaválasztás.

Férjem cégvezetőként nehezen kiszámítható időbeosztásban dolgozik, így a közös hétvége különösen fontos mind a négyünknek. A gyerekek imádnak minden újdonságot, és mivel már nem alszanak délután, egyre több egésznapos programra van lehetőségünk.

 

Igazi kihívás otthonról dolgozni, hisz mindig a szemünk előtt van a mosatlan… 🙂 Milyen praktikád van, hogy haladj is a munkával és otthon is rend legyen? Hogyan osztod be a napodat?

Én inkább az otthoni dolgokkal szoktam elúszni. Minden fontos teendőt konkrét időpontra beírok a naptárba. Külön színe van a munkának (fix találkozók és megoldandó feladatok is), a családdal kapcsolatos dolgoknak (házimunka, gyerekek programja stb), saját programok (kóruspróba, edzés).

Ha a nap több mint fele be van így osztva, akkor újra kell gondolni a kiszervezendő feladatokat.

 

Mi a legnagyobb tanulságod a vállalkozói léttel kapcsolatban?

Megtanultam az időmet sokkal jobban beosztani, és elengedni azokat a fontosnak tűnő teendőket, amikre nincs időm. A teendők kiszervezése terén még van tanulnivalóm – ideértve a bevásárlást, takarítást és munkatársaknak kiadott feladatokat is.

 

Van valami, ami másképp csinálnál, ha újra kezdenéd?

Bátrabban vágnék bele, kevesebb agyalással. Hamarabb elkezdeném kiadni másoknak a feladatok egy részét.

Mi a legmerészebb álmod a vállalkozásoddal kapcsolatban?

Hogy a CsakraTea olyan ismert legyen néhány éven belül, mint Gyuri bácsi teái.

 

Mit üzensz azoknak az anyukáknak, aki most szeretnének vállalkozást indítani gyermek mellett vagy GYES után? Milyen tanácsod van számukra?

Gyerekek mellett könnyebb tanulni, mint utána munka mellett – addig is érdemes tanulni, míg nem kezdesz vállalkozni.

Aki bizonytalan a kezdeti lépésekben ne féljen tanácsot kérni: könyvelőtől, coachtól, pénzügyi tanácsadótól, más vállalkozóktól!

Köszönöm szépen, hogy válaszoltál a kérdéseimre!

 

A Csakratea oldalát ITT  találod!

Nézz be a Facebook oldalukra is! 

 

Ha édesanyaként Te is azon gondolkozol hogy vállalkozást indíts, vagy szeretnéd sikeresebbé tenni meglévő vállalkozásodat, nézd meg, miben tudlak segíteni!

=>>> DOLGOZÓ ANYÁK TÁMOGATÁSA

 

 

 

%d blogger ezt szereti: