Vendégposzt: A mesék döbbenetes hatása a gyermek fejlődésére

Vendégposzt: A mesék döbbenetes hatása a gyermek fejlődésére

 

Napjainkban ismét előtérbe került, hogy mennyire fontos az esti mese, a meseolvasás, mint tevékenység. Ugyanakkor nem mindig kerül szóba, hogy milyen fejlődési mechanizmusok mennek végbe a rendszeres meseolvasás hatására a gyerekben. Erről ír  ma a blogon B. Habarics Kitty meseíró.

A mesék világa egy csapásra varázslatos képzeletbeli utazásra invitálja az apró hallgatóságot, mely által segít feldolgozni a bennük rejlő kisebb-nagyobb feszültségeket, segít kibogozni a gyermek lelkének Gordiuszi csomóját, ezzel segítve a saját mindennapjainkat is. fontos tehát, hogy akkor is olvassunk, ha jártányi erőnk sincs, hiszen nem a mese hosszúsága, hanem az olvasás hangulata, a mese mondanivalója a fontos. Egy öt perces mese is segít feloldani az aznapi feszültségeket, ezzel segítve a gyermekünk elalvását, illetve nyugodt alvását. A felolvasott mesék meghatározó szerepet töltenek be a gyermek mentális fejlődésében.

A mese hallgatása közben feltárulnak a gyermek vágyai, segít megélni a félelmeket, és segít megoldást találni a gyermekünk számára ijesztő, megoldhatatlannak tűnő problémákra is. Pláne, ha azonosulni tud a mese főhősével, illetve annak környezetével. A meseolvasás által javul a gyermek kapcsolata a mesélő felnőttel, ezért fontos, hogy mindkét szülő, felváltva olvasson mesét, hiszen azonos szerepet töltenek be a gyermek életében. Ez által a mese, mint eszköz, segít kialakítani az egészséges, gyermek-szülő kötődést is.

A mentális egyensúly kialakulása mellett segíthet azoknál a gyerekeknél, akik nem szívesen rajzolnak, a mese hatására ugyanis a gyermek elkezdhet rajzolni is, ez által fejlődik a finommotorikus mozgás, mely elengedhetetlen az írás tanulásakor. Ugyanakkor, a mesék nyelvi készségekre gyakorolt hatásának vizsgálatakor kiderült, hogy a lányoknak különösen hasznos a férfihangtól hallott mese, ezért az apáknak is olvasniuk kellene. Mindemellett a nyelvi készségeket, a szókincs bővülését természetesen mindkét szülő meseolvasása nagymértékben fejleszti.

E-book, vagy hagyományos könyv?

A válasz: teljesen mindegy. Napjaink okoseszközökkel elhalmozott világában már megszokhattuk, hogy tabletünkön, telefonunkon minden elérhető. A meseolvasás szempontjából teljesen mindegy, hogy honnan olvasunk fel, az e-bookok sem vesznek el a hagyományos, nyomtatott könyvek élményéből, hiszen tele vannak színes képekkel, és kvázi egy elektronikus változata a hagyományos könyveknek. Nem rosszabb, csak másabb. E-bookok praktikusak utazáskor, hiszen kedvenc könyveinket nem kell magunkkal cipelnünk, hanem egy gombnyomásra ott lehet a telefonunkon. Praktikus továbbá, ha úton vagyunk, hiszen elérhető bárhonnan, egy kattintással, akár a vonaton, vagy autóban ülve is olvashatunk, természetesen akkor, ha nem épp mi vezetünk. Az e-bookok hazánkban még nem örvendenek nagy népszerűségnek, pedig hatalmas a választék, kedvenc nyomtatott könyveink elektronikus változatát is megtaláljuk könnyű szerrel, illetve akadnak mesék, melyek csak e-bookon kaphatók.

Szeretettel ajánlom Nektek a Két nyuszi meséket, melyhez saját csemetéim mindennapjaiból merítettem a történeteket és olyan témákat dolgoz fel, és nyújt rájuk a gyermekek számára is elfogadható megoldást, melyek mindennapos gondot jelentenek egy pici gyermek számára. A mesék rövidek, de tartalmasak, így a gyerkőc akkor is oda tud figyelni rájuk, ha még nagyon pici. Fülüvel, a főszereplővel pedig könnyű szerrel azonosulnak, hiszen ugyanazokat a mondatokat hallják, illetve szituációkat látják maguk előtt, melyek velük is megtörténnek. Fülü pedig segít feldolgozni az elválás traumáját, amikor egy kicsit más környezetben kell lennie és a mamája nincs vele, vagy éppen az esti elalvás kedves kis „rémét” az Éjszakai Szuszmanót segít elűzni a szobából, esetleg mások szeretetére tanít, vagy az elengedésre.

Olvassátok olyan szeretettel ezeket a meséket, mint amilyen szeretettel én írtam a saját gyermekeinek:

https://www.libri.hu/konyv/kitty_b_habarics.ket-nyuszi-es-az-ejszakai-szuszmano.html

https://www.lira.hu/hu/kiado/hk-publishing

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

%d blogger ezt szereti: