Vendégposzt: Cserta Szandra – A rend kialakítása és fenntartása gyerekkel közösen

Vendégposzt: Cserta Szandra – A rend kialakítása és fenntartása gyerekkel közösen
Mindenki vágyik egy olyan otthonra, ahol rend van, ahol mindennek megvan a pontos helye, és ami mindig egy vendégváró állapotban van. Amíg nincsen gyermekünk, egészen könnyű fenntartani egy ilyen állapotot, néha azonban még gyermek nélkül is nehézkes. Ha most körülnézel az otthonodban, és kicsit káoszos állapotok uralkodnak, akkor komoly erőfeszítést és kitartást igényel, hogy kialakítsunk egy számunkra ideális otthont.

Rend kialakítása gyerekkel

Mielőtt még kialakulna az áhított rend, kisgyermekes anyukaként körül kell járunk a válogatás kérdését. Sokszor felmerül a kérdés, hogy akkor most gyerekkel közösen, vagy pedig “ovi/bölcsi idő alatt” válogassunk játékokat. Legyen számára egy meglepetés, hogy mikor megérkezik, pár dolog már nem lesz meg a szobájában, vagy pedig tudatos döntések sorozata előzze meg, és ő is részt vegyen a folyamatban.

 

Mindegyiknek megvan az előnye, azonban ha olyan módon közelítjük meg a rendet és a válogatást, hogy milyen szinten legyenek részesei gyermekünk életének ezek a fogalmak, akkor azt javaslom, próbáljunk meg kitartóan foglalkozni a gyermekünkkel közösen ezzel a témával. Hogyha a válogatás, felesleges játékoktól (törött/kinőtt/megunt) való megválás az életük része lesz, és normális lesz az, hogyha valamivel már nem játszik, azt odaadjátok egy olyan gyermeknek, akinek szüksége van rá, vagyis apránként bevezeted az adománykultúrát az otthonotokba, akkor mindenképpen egy egészségesebb hozzáállása lesz a tárgyakhoz.

 

Már egészen korán képesek felismerni, hogy mi az ami fontos számukra, és mi az, amitől képesek megválni. Minden esetben nekünk, szülőknek egy támogató szerepet kell felvennünk. Vagyis, ha egy olyan játékot szeretne megtartani, amivel már tudod, hogy nem játszott több, mint 8 hónapja, vagy már nem is működik, akkor segíteni kell neki, hogy rájöjjön, arra a játékra már nincsen szüksége.

 

Másrészről viszont mi is képesek kell, hogy legyünk elengedni azokat a játékokat, amik szerintünk nagyon hasznosak és jók, de gyermekünket egyáltalán nem kötik le, és nem akar vele játszani. Hiszen miért is válnánk meg tőlük, elfér, majd belenő, hátha egyszer meg fogja kedvelni. A tapasztalat azt mondja, hogy nem, nem fogja. Azzal, hogy olyan, gyermekünk számára felesleges tárgyakkal halmozzuk fel a szobáját, ami számára csak vizuális zaj, megnehezítjük számára, hogy átlássa a szobájának a tartalmát.

 

Így közösen, alkategóriákra osztva, például egyszerre átnézitek az összes plüssállatot, átbeszélhetitek, hogy melyiket szeretné megtartani, és melyiket adjátok tovább olyan gyereknek, aki örülne neki. Ha állandósítotok egy “adományozandó” dobozt az otthonotokban, és rendszeresen kiürítitek a dobozt, ha látja, hogy ti is tesztek bele számotokra már feleslegessé vált tárgyakat, akkor ez a folyamat szerves része lesz az ő életének is.

 

Rend fenntartása gyerekkel

Amint elég erősek és kitartóak voltunk, hogy megvalósítsuk a rendet az otthonunkban, jön a kérdés, hogy ennek nagyon örülünk, de hogyan tovább? Hogyan leszel te is képes fenntartani a rendet egy kisgyerek mellett, aki talán még akkor is képes rendetlenséget csinálni, amikor alszik.

 

A rend, az nem egy végcél. A rend inkább egy körfolyamat. Tehát mindig, folyamatosan foglalkoznunk kell vele, és nem tudjuk feltenni a lábunkat, hogy mi most rendet raktunk, és ki van pipálva a folyamat. Akkor tudunk egy hosszan fenntartható rendet kialakítani, ha tüzetesen átnézzük az összes tárgyunkat, és a számunkra felesleges tárgyaktól megválunk. Ha képesek vagyunk megválni a tárgyaktól, akkor ezzel párhuzamosan csökkenni fog annak az ideje is, amit a rendrakásra és a takarításra kell szánnunk.

 

A rendrakással töltött időt pedig szükségünk van beütemezni. A legegyszerűbb, ha a reggeli és esti rutinunk között van a gyors rendrakás is. Méghozzá a gyermekünkkel közösen. Kössétek valamihez a játékok helyére pakolását, például minden este fogmosás előtt visszaraktok mindent a helyére. Ha ezt minden este megcsináljátok, és kitartotok, még a legfáradtabb, és legnyűgösebb napokon is, akkor pár nap múlva már nem lesz annyira megterhelő mindent elpakolni, mert kevesebb játék lesz elől, és hozzá fogtok szokni. Azonban ahogy nekünk, felnőtteknek sem csak 21 nap egy új szokás megteremtése, gyermekeink sem fognak pár napon belül rendrakó mesterek lenni.

 

Amikor minden este közösen elpakoltok, és rend van körülötted, kevesebb bűntudatod lesz, hogy úszik a háztartás. Könnyebben tudsz minőségi időt együtt tölteni a gyermekeddel a lefekvés előtti percekben, mert nem azon fogsz gondolkodni, hogy menni munka vár rád pillanatokon belül. Ezt a nyugodtságot pedig a gyermekednek is éreznie kell majd egy idő után. Tehát azzal, hogy bevonjuk gyermekünket a rendrakásba, ő is részesévé válik a folyamatnak, és neki is lesznek konkrét feladatai egy adott pillanatban, akkor leveszi a terhet a vállunkról. Persze hosszútávon, eleinte még inkább időbefektetésnek mondanám, de fordul majd a kocka.

 

Ha gyermekünk is résztvesz a rendrakásban, akkor nekünk kevesebbet kell pakolni, és több időt tudunk vele tölteni. Ez valahol nagyon egyértelműnek tűnik, mégsem mindig osztjuk meg velük ezt az információt, és nem feltétlenül tudja összekötni a pontokat. Ezt a feladatot mindenképpen el kell végezni, azonban ha ezt mind mi, szülők végezzük el, akkor sokkal kevesebb időt tudunk gyermekünkkel együtt tölteni. Ez kulcsfontosságú információ gyermekünk számára, és így talán kicsit emészthető lesz a feladat is.

 

A rendrakásban való segítségnek is megvannak a módszerei. Minél apróbb és konkrétabb feladatot kell gyermekünknek kiadni. A “rakj rendet!” felkiáltással nem sok segítséget fogunk kapni. Még egy optimálisan kialakított, tárolóegységekkel felszerelt és felcímkézett szobába is nehéz csak úgy rendet rakni, hiszen a rend fogalma mindenki számára más. Még párkapcsolaton belül is eltérő, hát még gyerek és felnőtt között. Így amikor tehetjük, bontsuk szét a feladatokat, hogy számára is egyértelmű és emészthető legyen.

 

Hogyha még a gyerekszobában ösvényen keresztül lehet csak közlekedni az ágyig, vagy pedig úgy érzed, hogy szeretnéd hosszútávon kialakítani a rendet a gyerekszobában, akkor nézz fel a Kívül Belül Boldogság kurzus felületére és vágj bele a Gyerekjáték rendszerezés mini kurzusba!

 

Cserta Szandra
Otthonszervezési tanácsadó, a Kívül Belül Boldogság alapítója. Célom, hogy egy olyan otthonban élj és olyan tárgyak vegyenek körül, melyek boldogságot okoznak. Az otthonszervezés egy eszköz arra, hogy végre te is igazán otthon érezhesd magad, és kialakíts egy számodra stresszmentes környezetet, ahol boldog lehetsz.

%d blogger ezt szereti: