Vendégposzt: Ganter Klári írása – Hogyan csináld jól: hozzátáplálási egyszeregy

 

gyerekzsivajAz anyák egymás közt és egymás háta mögött hajlamosak vérre menő vitákat folytatni az anyatej vs. tápszer témában, majd amikor vége a szoptatós/tápszeres időszaknak, illetve elkezdődik a hozzátáplálás, már korántsem tűnik ennyire fontos témának a gyerek etetése, anyatej és tápszerpárti anyák egyaránt nyúlnak a bolti bébiételekért és az ízesített tejpépekért. Sajnos a védőnők és gyerekorvosok többsége sem rugózik már annyit a témán, mintha az anyatej után már mindegy lenne, mit eszik a gyerek. Míg az anyatejnél a mennyiség a lényeg, az összetételét senki nem vizsgálja, a hozzátáplálásnál a minőség az étrend összetétele lényegesen fontosabb, mint hogy hány grammot evett a baba.

A baba és a gyermek táplálása, etetése innentől kezdve is ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb, mert nem csak az első nény hónap számít az immunrendszer és az emésztőrendszer megfelelő kifejlődésében és egészségben tartásában. És ami a legfontosabb, hogy innentől már egyértelműen(leszámítva a speciális helyzetű, ételallergiás, beteg gyermekek esetét), az anya, a szülők választása és döntése, hogy mivel táplálják gyermeküket.

Hogyan kezdd el?

Abban a szülők, védőnők és gyerekorvosok többsége egyetért, hogy 6 hónapos korig az anyatej a legmegfelelőbb tápláléka a babának, illetve ennek hiányában a tápszer. A már régóta tápszeres babáknak már előbb is el lehet kezdeni a hozzátáplálást, de náluk is érdemes megvárni a betöltött 5 hónapos kort. A hozzátáplálást fokozatosan kell kezdeni, mivel a baba emésztőrendszere a folyékony, egyforma ízű, állagú ételhez van szokva.

A baba ebben a korban az első hat hónaphoz képest is extrém sokat fejlődik, növekszik, és ez az a kor, amikor elkezd helyet változtatni, tehát sokkal többet mozog az eddigieknél. Elkezd forogni, gurul, feláll, felül, és a babák egy része már el is indul önállóan. Ezért az izom és testépítés (igen, így hívják :-), és a csontfejlődés miatt rengeteg fehérje és szénhidrát kell a babáknak. A fehérje a tejjel, tápszerrel, később a tejtermékekkel és a hússal fedezhető, a szénhidrátot pedig lassú felszívódású szénhidrát formájában kell adni neki. Tehát nem cukrot kell adni a babának, hanem keményítőt (amiből lebomlás után szintén cukor lesz, de addig eltelik egy kis idő). A baba emésztése, anyagcseréje amúgy is gyors, de ezért ha hozzáadott cukrot kap, szinte semmit sem érünk el vele, kis időre felpörög, majd hamar elfárad. Hosszú távon kell neki biztosítani az energiát!

Milyen sorrendben, mit lehet adni a babának? Erre ad választ ez a táblázat, amelyet letölthetsz, kinyomtathatsz. 

Nézzünk néhány alapelvet:

1. Szerezz be egy jó minőséturmixgépet. Folyamatosan, állandóan, hónapokig szükséged lesz rá, érdemes.

2. A hozzátáplálás kezdetekor NEM az a lényeg, hogy minél hamarabb, minél többfélét egyen a baba (mégha a szomszéd gyereke így is tesz…), hanem hogy fokozatosan szoktassuk a különböző ízekhez, állagokhoz. Az sem baj, ha napokig, hetekig ugyanazt eszi – hiszen 6 hónapig csak anyatejet kapott, akkor sem panaszkodott, hogy nem elég változatos, igaz?

3. Kímélő ételekkel kell kezdeni, erre a legmegfelelőbb az alma, a krumpli és a répa. Ez a három egész évben kapható, szezontól függetlenül, táplálóak, kellően rostosak és vitamin illetve szénhidrátdúsak. Kezdetben, az első néhány napban reszelj vagy turmixolj össze egy kis almát, és csak a levét fogd fel egy kanállal, és azt kóstoltasd a babával. Ez még nem egy komplett étkezés helyettesítése, ne várd el a babától, hogy egy egész almát megeszik. Érdemes ezt a kóstoltatást két étkezés között végezni, tehát nem akkor, amikor a baba már jóllakott, és nem is akkor, amikor türelmetlen, és az általa ismert tejecskét követeli. Vannak babák, akik ilyenkor mohón kapnak a kanál után, és nagyon tetszik nekik a dolog, mások bizalmatlanok, és fintorognak. Utóbbi eset nem azt jelenti, hogy az almát nem szereti a gyerekem, hanem azt, hogy furcsállja az új ízt, szokatlan neki. A babád egyénisége az evésnél is megmutatkozik, vannak beválallósabb és félénkebb babák!

4. Ha néhány nap után úgy látod, hogy a babád szívesen fogadja az almalevet, megpróbálkozhatsz a krumpli-répa kombinációval. Egy krumplit és egy répát meghámozol, apróra vágod, és annyi vízzel, amennyi ellepi elkezded főzni, majd ha megpuhult (kb. 10 perc), turmixold teljesen simára. Ha sűrű (ne feledd, a baba eddig csak folyékonyat evett!) tegyél hozzá még vizet. Ez a mennyiség természetesen rengeteg még egy “kezdő” baba számára. Az első pár alkalommal kellően hígra csináld, hogy az állaga ne legyen szokatlan. Só és cukor nem kell bele a cél az, hogy az alapanyagok természetes ízét szokja. Mivel ő nem tudja még, mi a só és a cukor, nem is hiányolja. A répa egyébként kellően édes a baba ízlésének!

5. A hozzátápláláskor a babának nem csak az új ízeket, hanem a kanál használatát is meg kell szoknia, tanulnia. Ezért ne add fel, ha a kanállal van gondja, próbáld meg másik fajtával. Az elején mindig pici, műanyag kanalat használj (az ikeás babakanál például hatalmas egy 6 hónaposnak, és az adag is, ami belefér). Ne add cumisüvegből a főzeléket!

6. Amikor elkezded a hozzátáplálást, a kóstoltató fázis után a rendes étkezésekkor add az új ételt. Ha ki akarsz váltani lassan egy étkezést (ami célszerű idővel), akkor mindig az étkezés elején add a gyümölcsöt, főzeléket, és utána, ha a baba már nem kér többet (ez néhány kanálnyi mennyiség is lehet!!), akkor az anyatejet vagy tápszert. Egy idő után (ez lehet 1-2 nap és jóval több is) már annyira jóllakik, hogy nem lesz szüksége tejre/tápra.

7. Az új alapanyagot mindig tízórira (gyümölcs esetén) vagy ebédre (főzelék) add. Mégpedig azért, hogy lásd a hatást, ha esetleg allergén reakció van, vagy meghajtja, puffasztja a babát. Ha este adod, lehet hogy nem lesz nyugodt az éjszakátok.

8. Mivel már szilárd (hiába folyékony a főzelék, ez már szilárd ételnek minősül) táplálékot is adsz a babának, célszerű itatni is, erre a legtökéletesebb a forralt és lehűtött, vagy megbízható ásványvíz. Minden étkezés után itasd a babát, egyrészt hogy szokja, másrészt ha már fogai is vannak, hogy egy kicsit leöblítsd a szájából az ételmaradékot, és így a fogai egészségére is vigyázz. Ha ugyanezt gyümölcslével, cukros teával teszed, csak eltömöd, és a fogai is cukrozódnak. Ne aggódj, ha vízből is éppenhogy egy-egy kortyot iszik, bízz a babádban, elég neki annyi, hiszen a főzelék is tartalmazott vizet.

9. Ha már jól megy a krumpli-répa kombináció, ebbe tedd az új zöldséget. Ennek az a célja, hogy a szervezete már megszokta a krumpli-répát, az ízét is megszokta, így nem fog annyira elütni, mintha például tömény spenótot adnál neki. Az elején (a spenótos példánál maradva) elég a krumpli-répához nény levél spenótot adni, majd fokozatosan lehet növelni az adagot. Ráadásul így mindig tudni fogod, hogy ha például hasmenést/szorulást kap a baba, hogy mi és mennyi volt az újdonság az étrendjében.

10. Fűszerezés: mint említettem, a babának nincs szüksége sóra és cukorra azon kívül, ami az alapanyagokban természetes módon előfordul. A felnőtteknek ez persze szokatlan, de a babánál nem az a cél, hogy az ízlését alakítsuk egyelőre, hanem hogy az emésztőrendszerét szoktassuk az újfajta ételekhez. Nem kell a babát sajnálni, hogy nem ehet még jó magyaros kaját 🙂 A fűszerezést pedig kevés zöldfűszerrel oldjuk meg, persze nem elsőre, hanem amikor már néhány hete szívesen eszi a főzeléket, és jór zöldséget kipróbált. Ezek közül is a fokhagyma (nagyon egészséges, piciknek is adható), a petrezselyem, a bazsalikom, a snidling, a zellerlevél a legjobb.

A fentiek kizárólag akkor érvényesek, ha Te magad főzöl a babádnak, ami hidd el, gyerekjáték (néhány naponta 10 perc), viszont mindig biztos lehetsz benne, hogy tudod mit eszik a babád (gondolj csak a különböző szennyeződések miatt visszahívott, “márkás” bébiételekre), és a későbbiekben is könnyebb dolgod lesz, mert természetes ízekhez szoktatod.

A következő linken találod a sorozat következő részét a bébiételekről, illetve a napi étrendről, ahol a hozzászólásokat is érdemes elolvasnod!

Save

Save

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: