Vendégposzt: Imre-Szabó Kata – Okos tanuló-okos szülő

gyerekzsivajArra gondoltam, hogy mivel annyi blog és weboldal foglalkozik a kisgyerekes témákkal, a kisgyerekes anyukákkal, ezért időről-időre közzé teszem a gyerekzsivaj blogon egy-egy társoldal vendégposztját. Ma elsőként az Okos tanuló-okos szülő oldal szerzőjét, Imre-Szabó Katát olvashatjátok itt a gyerekzsivajban!

Imre-Szabó Kata: Hogyan alakíts ki szoros és együttműködő kapcsolatot a gyerekeddel?

1. Légy őszinte

Ha megdicséred, őszintén tedd. Teljes valóddal éreztesd, hogy így is gondolod. Ne csak mondd, mert rögtön megérzi az ellentmondást.

Ha valamiért mérges vagy, vagy ha olyan dolgot tett a gyerek, aminek nem örülsz, ne palástold. Mutasd ki, és meséld is el neki, hogy mit érzel. Ha palástolod, csak összezavarod. A gyerekek radarjai nagyon jók. Egyértelműen érzik, ha valami nem stimmel. Nyudodtan beszéljetek róla. Így legalább visszajelzést kap, hogy néha más ember is lehet dühös, és a saját dühét is könnyebben tudja kezelni.

2. Hallgasd meg

Ha valamit el szeretne mesélni, ne fojtsd belé a szót. Engedd, hogy végigmondja, ami kikívánkozik belőle. Ha többször félbeszakítod, nem biztos, hogy legközelebb is elkezdi mesélni a gondolatait. Mutass példát! Ne csak elvárd, hogy ő végighallgasson, ha te beszélsz vagy épp telefonálsz, hanem te is hallgasd őt végig figyelmesen. Bármiről is szeretne beszélni. Van egy nagyon szuper játékos módszerem erre:

Figyelj és hallgass módszer
Ha leültök beszélgetni, mondd a gyerekednek a következőt: “Meghallgatlak ennyi és ennyi ideig, cserébe te is meghallgatsz engem.” Legyen mondjuk ez az idő: 2-2 perc. Egyikőtök mesél, a másik hallgat. Amíg az egyik beszél, a másik nem beszélhet, nem szólhat bele. Ha letelik a 2 perc cseréljetek, majd a végén beszéljétek át a tapasztalataitokat.

3. “Én” üzenet, “te” üzenet

Vannak pillanatok, amikor fegyelmezni kell a gyereket. Rá kell szólni, ha olyat tesz, amit nem szabad. Szépen érthetően mond el neki, hogy mit csinált rosszul, ha kell ismételd el többször, de ne kezdd azzal, hogy “te”… “rossz vagy…”, “már megint ezt csinálod”, “mondtam, hogy ezt nem szabad”.

Kezdd a mondandódat inkább így: “én”. “Nagyon rosszul esik (nekem), ha bántod a testvéredet.” “Szomorú vagyok, ha..” Ne hallja folyton azt, hogy te ilyen és ilyen vagy.

4. Teremts lehetőséget arra, hogy levezesse a feszültséget

Mindenkinek szüksége van arra, hogy kiadja magából a feszültséget. Én ezt könnyedén megoldom az írással, de egy gyerek ezt még nem tudja tudatosan levezényelni.

Ha nincs lehetősége mozgásra, ha nem tud futkározni, fára mászni, ha unatkozik, ha bántja valami, de nem mer róla beszélni, elkezd olyan dolgokat csinálni, amivel kiharcolja a figyelmünket és rosszallásunkat. Ha ezt nem vesszük észre idejében, hatalmas hiszti kerekedhet. Erre mi a következő módszert alkalmazzuk:

Esténként, fürdés közben amikor a gyerekek a kádban ülnek, elkezdek 3-ig számolni és 3-ra mindkét csajszim torkaszakadtából ordítani kezd, hogy: Áááááááááááá. Ezt 3-4-szer elismételjük, és észrevehetően nyugodtabbak lesznek a kedélyek.

Figyelem, előfordulhat, hogy annyira berögzül nekik ez a módszer, hogy akárhol meghallják, hogy 1-2-3 azonnal ordítani kezdenek. 🙂 Nálunk a kicsi lépten-nyomon alkalmazza ezt a technikát.

5. Meséljetek

A mese fontosságáról már többen írtak korábban. Tudjuk, hogy rengeteg jótékony hatása van a kicsi lelkére és fejlődésére. Hogy csak párat említsek: javítja a képzelőerőt, bővíti a szókincset, könnyebben feldolgozza a stresszt és megnyugtat.

Mi kipróbáltuk a meditációs meséket és csak ajánlani tudom mindenkinek. Ha a kislányom mesél a babájának, már ő is így kezdi a mesét: “Lazítsd el magad, feküdj nyugodtan és hallgasd figyelmesen a mesét.”

gyerekzsivajHa a mindennapjaitokba tudatosan beépítitek a fenti 5 pontot, garantáltan egy szoros kötődés alakul ki, amire mindkét félnek nagy szüksége van. A gyerek mindig érezni fogja, hogy szeretik és biztonságban van, és bármilyen problémája van, bizalommal fordulhat a szüleihez.

És Te mit gondolsz? Hogyan próbálsz szoros kapcsolatot kialakítani gyermekeddel?

Save

Save

Save

Save

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: