Vendégposzt: Kardos Szilvia írása – Kutyát gyerek mellé? Igen!

Vendégposzt: Kardos Szilvia írása – Kutyát gyerek mellé? Igen!

Sok kisgyerekes családban felmerül a kérdés, hogy lehet-e, legyen-e kutya is a családban. Milyen veszélyekkel járhat? Lesz rájuk elég idő? Hogyan tudom majd megoldani egyszerre a kettőt? Ezekben a kérdésekben szeretnénk segíteni, hogy mindenki átgondolt, felelős döntést hozhasson.

 

Kutyánk van – mi lesz, ha megszületik a baba?

Ha már van kutyánk, és attól tartunk, a kutya veszélyeztetheti a babát, akkor a legbiztosabb, ha elvisszük kutyánkat egy megbízható kutyaoktatóhoz, szakemberhez (a legjobb, ha az illető otthon van a segítőkutya kiképzésben, mert ők kifejezetten ismernek olyan teszteket, amelyek éppen azt hivatottak kideríteni, hogy mennyire megbízható adott kutyus gyerekekkel.)

Két eset lehetséges: vagy abszolút gyerekkompatibilis a kutyánk – ilyenkor nem kell mitől félnünk, de persze alapszabály ilyenkor is az, hogy kb. 6 éves korig ne hagyjuk egyedül, felügyelet nélkül a kutyánkat a kisgyerekkel. A gyerek is csinálhat olyat, amit nem kéne és a kutya is.

Vagy előfordulhat, hogy a kutya nem igazán gyerekbarát. Pl. félhet a gyerek bizonytalan mozgásától, kiszámíthatatlan reakció lehetnek és kész a baj, ha a gyerek meg akarja ölelni. Ez esetben kérjük ki az oktató tanácsát. Sok esetben egészen sokat tud segíteni egy megfelelő felkészítés a gazdi és kutya számára, és bizonyos szabályok betartásával elkerülhető a gond. Gondoljunk csak bele, évszázadokon át úgy nőttek fel gyerekek falusi portákon, hogy ott voltak a nem kifejezetten barátságos kutyák és mégsem volt baj: a gyerekek hamar megtanulják, ha az a szabály, hogy a kutyát nem piszkáljuk. Tehát ha nem gyerekbarát kutyánk van, akkor készíthetünk a kutyának olyan elszeparált kertrészt, ami csak az övé és onnan csak felügyelettel jön ki – ilyenkor azonban vegyük figyelembe, hogy az állatvédelmi törvény tiltja az állandóan bezárva tartást, azaz naponta ki kell vinni sétáltatni. Az állandó bezártság, unalom növeli a stresszt, így az agressziót is, azaz lehet, hogy a kicsit problémás kutyánkból csinálunk egy nagyon problémásat… A láncra kötést nem említem, az egy az egyben tilos és kifejezetten állatkínzás.

Nem kell tehát mindenképpen megválni attól a kutyától sem, aki nem teljesen megbízható gyerekekkel, mert kellő odafigyeléssel elkerülhető mindenféle probléma.

Ha mégis emellett döntünk, akkor mindenképpen vegyük fel az állatvédő szervezetekkel a kapcsolatot, mert lehetőségükhöz mérten próbálnak majd segíteni gazdit keresni. Átvenni, menhelyen elhelyezni a legritkább esetben tudnak, hiszen mindig dupla annyi kutyát akarnak beadni, mint kivinni, de ha időben szólunk – tehát nem egy héttel a gyerek érkezése előtt – akkor esélyes, hogy lesz megoldás időben. Vegyük figyelembe, hogy egy problémás, bizalmatlan, nagytestű keverék kutyát nem sokan akarnak örökbe fogadni, ezért idő kell, míg akad bevállalós jelölt. (Már csak emiatt is jobb helyesen nevelni, szocializálni időben a miénket, ez a gazdi felelőssége minden esetben.)

 

Kisgyerek mellé hozhatok kutyát?

Ha gyermekünk könyörög kiskutyáért, netán mi magunk szeretnék kutyát is a gyerek mellé, akkor az alábbiakat gondoljuk végig és tartsuk szem előtt:

 • Kb 6 éves korig egy gyerek nem tud egy kutyáról gondoskodni, tehát mindenképpen magunknak tetézzük a feladatainkat vele is. Bevonhatjuk a gyereket, sőt nagyszerű társ lehet és felelősségtudatot tanul általa, rengeteg szociális, mentális sőt egészségügyi téren jár előnyökkel egy kutya, én csak biztatni tudok erre mindenkit – aki megfelelően körültekintő és felelősségteljes gazdi tud lenni.
 • Kisgyerek mellé nagyon kistestű, törékeny kutya nem való, mert óhatatlanul kárt tesz benne, illetve a kiskutya, hogy védje magát, egy ártatlan mozdulatot is könnyen félreért, harapás lehet belőle. Ez alól kivétel lehet a nagyon stabil idegrendszerű, mozgékony, stramm típusú terrierféle, de ilyenkor is inkább kérjük ki az adott kutyáról szakember véleményét.
 • Nagytestű kutyák jó esetben tudnak vigyázni a tömegükkel, de sajnos ez nem mindig igaz. ha szertelen, neveletlen, ugra-bugra nagytestű kutyánk van, az sajnos könnyen fellökheti a kisgyereket és okozhat akár komoly sérülést is, minden rosszindulat nélkül. Persze megfelelő neveléssel ez is kiküszöbölhető: a kutyák tudnak vigyázni kisgyerekre vagy kölyökkutyára, ha akarnak – és ha tisztában vannak vele, hogy kell.
 • Nagyon félénk vagy nagyon magabiztos, akaratos, kemény kutya csak kifejezetten hozzáértő gazdi kezében nem jelent veszélyt. Amíg a félénk kutya mindentől megijed és magát védve odakap, addig egy erős jellemű, magát erre feljogosítva érző kutya könnyen gondolhatja úgy, hogy puszta nevelő célzattal rendre utasítja rendetlen csemeténket: azaz megtanítja neki, hogy ne nyúljon hozzá, ne piszkálja, ne zavarja, ne ölelgesse, stb. Ezt elkerülendő egyrészt mi magunk tanítsuk meg a gyerekeket, mit ne tegyen, másrészt a kutyának magyarázzuk el, hogy ő nem nevelheti a mi gyerekünket, ne szóljon rá. Ez azonban csak akkor működik, ha a gazdi felé a kutya részéről akkora mértékű tisztelet van, hogy bármit kérhet tőle, ő azt nem vonja kétségbe: magyarán abszolút jólnevelt, megbízható, engedelmes és soha semmi jelét nem adta, hogy felülírná a gazdi akaratát. Ha nem vagyunk ebben biztosak, minél előbb kérjük szakember segítségét!

 

Milyen jelekre figyeljek a kutyánál?

Honnan tudom, hogy a kutya megbízható, engedelmes és az irányításom alatt van? Onnan, hogy

 • behívásnál azonnal jön, nem áll le szaglászni, pisilni. Le tudom hívni macskáról, másik kutyáról, őzről, nyúlról, stb.
 • Nem ugat ki séta alatt másik kutyára, főleg nem emberre.
 • Nem mutat agressziót a gazda jelenlétében, ha az ezt megtiltotta (pl. leállíthatatlan ugatás postásnál)
 • Nem mutat agressziót a gazda felé, amibe a morgás, vicsorgás is beletartozik!
 • Odaadja játékát, ételét kérésre.
 • Bármikor bármiről le lehet tiltani, otthagyja, elengedi.
 • Ha megijed sem támad, hanem a védelmemet, tanácsomat, segítségemet kéri, pl rám néz, hozzám fut, mögém bújik vagy legalább vár mellettem, hogy mi legyen.
 • Nem húzza a pórázt séta alatt úgy, hogy szánkázni kell utána végig
 • Ha leveszem a pórázt, nem rohan el és majd jön vissza, ha neki jólesik
 • Nem ugrál fel gazdájára vagy idegenre leállíthatalanul
 • Nem lopkod el mindent, amit elér
 • Nem szökdös ki mellettem a kapun, ajtón
 • Hagyja, hogy mancsát, fogát megnézzem, fésüljem, matassam, akár felemeljem
 • Hagyja, hogy tárgyait, játékait, edényét, fekhelyét matassam, pakolgassam
 • Nem mutat erős féltékenységet a gazdira, ha az más ember ölelget vagy más állatot simogat (kicsi belefér, ha rászólásra abbahagyja, arrébb megy)
 • Nem tudjuk leküldeni ágyról, fotelról vagy hiába tiltjuk meg, mellénk is felugrik akár

Tudom, döbbenetesen hosszú lista… És mégis, ezek azok, amelyekre figyelni kell, mint jelek, hogy a kutya nincs az irányításom alatt teljesen, nem tisztel eléggé, vagyis nem bízhatok meg benne teljesen. Ha a fentiek közül akár csak az egyik is megjelenik, már legyen gyanús, de ha több is, akkor mindenképpen keressünk fel kutyaiskolát, oktatót!

(De arra nagyon figyeljünk, hogy ahol erővel nyomkodják, rángatják, keménykednek vele a tanítás során, az csak rontani fog a helyzeten, és növeli a frusztrációt, agressziót. Ha indokolt esetben kap egy kis büntit (nem fizikai verés ekkor sem) az belefér, de a tanítás során a minimális erőszak is tilos.)

 

Mit ne engedjek a kisgyereknek?

A legtöbb kisgyerek szereti a kutyát, és ösztönösen akarja simogatni, ölelgetni. A legtöbb kutya szerencsére a gyerekeknek sokkal többet elvisel, mint egy felnőtt esetében, de ha nem akarunk bajt, jobb, ha megtanítjuk már az egész kicsi gyereknek is, mit szabad és mit nem. És mivel egy kicsi gyerek önkontrollja meglehetősen alacsony, sose bízzunk abban, hogy tartja is magát hozzá – ezért sem hagyjuk egyedül őket soha. A tiltó lista tehát:
–    Evés közben ne zavarja (bár a kutyától elvárás, hogy akár ezt is hagyja, azért hagyjuk őt nyugodtan enni)

 • Alvás közben ne zaklassa (fenti itt is igaz)
 • Ne ölelje át a nyakát (a legtöbb kutya nagyon rosszul viseli az ölelést, sok harapás ilyenkor következik be. Csak akkor hagyjuk, ha 100%-ig tudjuk, hogy a kutya tűri a gyerektől, de ilyenkor se sokáig.)
 • Ne lovagoljon rajta (a kutya gerince nem bírja el ezt a fajta terhelést, még ha nagytestű is)
 • Ne ugráljon rajta (látni ilyen home videót…)
 • Ne vonszolja, ne húzgálja a földön, ne dobálja a kisebbet
 • Ne piszkálja érzékeny részeit (szemek, nyelv, tappancsok, farok, nemi szervek)
 • Ne okozzon fájdalmat neki belemarkolással, ütéssel, rúgással, stb.
 • Ne vegye ki a szájából a dolgokat (bár ezt is elvárjuk alap esetben egy kulturált kutyától, hogy hagyja – inkább tanítsuk meg nekik, hogy vezényszóra eresszen és dobja le a labdát neki)
 • Ne ijesztgesse, ne kergesse – csak ha utóbbit a kutya játéknak veszi és jól érzi magát benne, de ilyenkor is lehet, hogy egyszer csak megunja és sok lesz neki.

 

Honnan tudom, hogy baj közeleg?

Ha a kutyán az alábbi jeleket látjuk, azonnal távolítsuk el a közeléből a gyereket és adjunk teret, nyugalmat a kutyának:

 • Ásítozás
 • Szájnyalogatás
 • Erős lihegés, zihálás
 • Behúzott farok, lecsapott fülek
 • Dülledő szemek
 • Próbál elkerülni, elmenekülni, de nem tud hova (mert pl sarokban van, meg van kötve, bezárva, beszorulva, stb.)
 • Szorosan összezárt száj, főleg dülledő szemekkel, lecsapott fülekkel együtt
 • Ha már morgást, vicsorgást, szájráncokat is látunk, akkor elég nagy a baj, ilyenkor többé ne engedjük a gyereket ehhez a kutyához és keressünk szakembert.

Nem kaphat el betegséget a kutyától a kisgyerek?

Sokan félnek, hogy a kutyától majd beteg lesz egy kisgyerek, hiszen akár a kutya szájon nyalja őt, akár a gyerek veszi szájába a kutya fülét-farkát… Tudni kell azonban, hogy amennyiben a kutya 3 havonta széles spektrumú féreghajtóval van kezelve, akkor semmiféle veszélyt nem jelent rá. Persze a veszettséget, mint emberre terjedő betegséget nem is kell említeni, mert alapvető, hogy az ellen oltva van, hiszen kötelező is. Semmiféle más betegséggel nem kell számolnunk, de tény, a féreghajtás nagyon fontos és valóban elkaphatja a felnőtt is, nemhogy a gyerek, amiből igen súlyos egészségügyi problémák alakulhatnak ki, nem is részletezném, inkább nézzen utána, aki szeret szörnyülködni…

Azonban ez a rendszeres féreghajtással teljes egészében elkerülhető, így a kutya nem hogy egészségre ártalmat nem jelent, de kifejezetten jót tesz: erősebb azon gyerekek immunrendszere, akik kutyákkal nőnek fel, és akkor sem sikítófrászt kapnunk, ha éppen szájon nyalja őt a kutya…

(A cikk írója állatvédő és kutyaoktató: Kardos Szilvia egrikutyasuli.blog.hu)

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: