Vendégposzt: Szabóné Katona Eszter írása az Élénk gyerekekről

gyerekzsivajEgy nevelési módszerre szeretném felhívni a figyelmet, amely más szemmel tekint  a viselkedési problémákra.

Egy amerikai nevelési tanácsadó Mary S. Kurcinka saját gyermekén vette észre, hogy vele nem működnek az átlagos tanácsok. Ő fejlesztette ki a módszert, ami egyébként nagyon egyszerű és nyilvánvaló, de amikor az ember benne van a sűrűjében nem biztos, hogy eszébe jut.

Kurcinka Élénk gyerekeknek nevezi ezeket a gyerekeket.

Az írónő úgy írta meg könyveit, hogy példamondatokkal illusztrálja mit kell tenni. Én ezt nagyon hiányolom a magyar piacon. Szeretném ezért a többi szülővel is megismertetni ezt a módszert, amit én 6 éven át kutattam, és az utóbbi lassan 5 évben amióta fiammal dolgozunk vele nagyon nagy változások következtek be viselkedésében.

Körülbelül az USA-ban a lakosság 10-15%-a érintett és gondolom hasonló a helyzet itthon is. Ezek a gyerekek mások, összetettebbek, érzékenyek impulzívak, energikusak.

Ezeknél a gyerekeknél az átlagos nevelési tanácsok nem működnek, mert ha figyelmen kívül hagyod a dührohamát, hisztijét nem fog javulni a helyzet. És ha egyszer belelovalják magukat egy ilyen helyzetbe, nem tudnak belőle kijönni, ők is megijednek, mi történik velük, ettől még zaklatottabbak lesznek, ördögi kör, ami a mindennapokat rongálja meg.

Ha pedig a szülő ordít vele, vagy veri, azzal sem jut előrébb, mert ez olaj a tűzre és csak még jobban elmérgesedik a helyzet.

Saját történetem:

Kisfiam 15 hónaposan kezdte a dührohamokat, kereste a kis szemével, hogy mit lehet leverni és összetörni. Mostanra ez szerencsére az ágynemű lerángatására, ruhák és székek borogatására szelídült. De nem múlt el, ha csalódás éri robban, ha valamit eltervezett, de nem úgy alakult robbant, amióta beszél hangos megjegyzést tesz mindenre ami nem tetszik neki. Ilyen például az “öreg szag” a 49-es villamoson.

Ma már tudom, hogy fiam érzékeny, kitartó és impulzív. Tudjuk mikor emelkedik az impulzivitása, meg tudjuk akadályozni kitörését. A tavaly előtti iskola teljesen ellene ment ennek a módszernek az uralkodó poroszos oktatással (nem állami intézmény, bár ott sem volt jobb), és ez megint kihozta belőle a rohamokat, illetve a nyers beszédet, amit már elhagyott szinte, ilyen beszólásai voltak: “Nem azért vagy tanár, hogy kérdezzél”, persze ennek is meg van a magyarázata – délelőtt a tanár megtanított valamit, amit délután memória zavarával fiam már nem tudott, és ezt a tanár nem volt ekkor hajlandó megismételni. A tavalyi iskolát már le sem kell váltani, maradunk egy tündéri empatikus tanárnővel, igaz itt a gyerekekkel van gond, hogy nehogy minden tökéletes legyen (ez a suli ugyan is ADHDs gyerekeknek alakult, itt az én fiam a jó gyerek -eddigi két sulijában ugye az átok kölök kategóriában volt).

Már Magyarországon is egyre többen megismerik a módszert, tanítványaimnál tudom, hogy javult a helyzet otthon. Persze ez sem csodabogyó, idő kell a komoly változásokhoz, de meg lehet csinálni.

Weboldalam: www.elenkgyerekek.com

blogjaim: www.rosszagyerek.blogspot.hu

és:       www.hisztisagyerek.blogspot.hu

új blog: www.rosszalvoagyerek.blospot.hu

Facebook oldalam: https://www.facebook.com/rosszagyerek/

Vannak a hangos, harsány, dührohamos gyerekek és vannak a csendes, de mindenben rosszat látó gyerekek, ők az élénkek. Az ilyen gyerekekkel szeretném megkönnyíteni az életet a mindennapokban.

 

Save

Save

Write a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

%d blogger ezt szereti: